Odgođen početak suđenja ljekarima otpuženim za smrt djevojčice Džene Gadžun

Novo ročište, odnosno početak suđenja, zakazano je za 16. novembar

02.11.2023. 10:28
  • Podijeli:
Dzena Gadzun_PIXSELL Armin Durgut-650c43895ccde.webp Foto: PIXSELL/Armin Durgut

Odgođen je početak suđenja Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić - Alajbegović i Nini Jovanović, ljekarima koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, javljaju mediji.

Ročište, zakazano za danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu, odgođeno je jer se nije pojavilo troje branilaca optuženih, kao i optužena doktorica Nina Jovanović.

Novo ročište, odnosno početak suđenja, zakazano je za 16. novembar.

Kako je rečeno danas u sudnici, ročišta će se ubuduće održavati svakog četvrtka.

Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić - Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u KCUS-u, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Provedenim inspekcijskim nadzorima nakon ovog tragičnog događaja utvrđeno je da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije dotada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić - Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u stomatološkoj ordinaciji, tačnije u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Oprema anesteziologa dr. Suada Rožajca, kako je također potvrđeno iz Verlaba, nije zakonski verifikovana.

Bez obzira na sve to, za sve vrijeme trajanja istrage, ljekari optuženi za smrt djevojčice nisu snosili nikakve sankcije u smislu mjera zabrane za rad sa pacijentima, a tako je do danas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()