Od nedjelje nema pušenja na javnim mjestima!

Ne tako dobra vijest za pušače

16.05.2023. 20:20
  • Podijeli:
zabrana_pušenje_privrednaštampa.ba 1-63ea39521e719.webp Foto: Privrednaštampa.ba

Ne tako dobra vijest za pušače u Federaciji BiH, za dvije sedmice, odnosno 28. maja, počet će se primjenjivati Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u ovom entitetu.

Ugostitelji ogorčeni, kažu da će biti teško i da  će to uticati na njihov promet.

Amir Hadžić, predsjednik  Udruženja ugostitelja FBiH ranije je za portal UNA rekao da im posebno smeta što se zakon neće jednako primjenjivati na prostoru cijele BiH.

Jasmina Čekrić, projekt menadžerica Udruženja „Proi” za portal UNA  ističe da federalno Ministarstvo radi zajedno sa nama na podzakonskim aktiva, te je apelirala na ugostitelje da još ne rade nikakve građevisnke poslove, niti ventilacionu ugradnje, da ne bi došli u  situacij uda imaju duple troškove nakon službene objave podzakonskih akata.

„Sve zavisi od datuma objave podzakonskih akata, nadamo se da će oni biti  objavljeni početkom juna, a od toga zavidi i početak  novčanog kažnjavanja za nepoštivanje zakona, a to je negdje od šest mjeseci do godinu dana. To će biti detlaljnije poznato u narendom peirodu, a primjena Zakona počin je  u nedjelju 28.maja”, kaže Čekrić.

Dodaje kako će se na početku iči samo na upozoravanje, a ne kažnjavanje, sve zavisi od datuma objave  podzakonskih akata.

Ono što je za sada poznato iz Zakona je da će u objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta moći prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U posebno određenim prostorijama ili ograđenim prostorima za pušenje mora biti osigurana zaštita nepušača od izloženosti duhanskom dimu, putem osiguranja potpune fizičke odvojenosti prostora za pušenje i uz adekvatne ventilacijske sisteme. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta, određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()