Novinarka i supruga bh. ministra objavila prijetnje i uvrede koje dobija

Hasanbegović - Konaković naglašava da je još od 2019. godine na meti "orkestriranih napada"

22.03.2023. 17:49
  • Podijeli:
dalila_konakovic-641b30fed8707.webp Foto: Instagram/dalija_haskon @popekefalo

Dalija Hasanbegović - Konaković, novinarka AlJazeere Balkans i supruga ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već nekoliko godina vodi borbu protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama.

Hasanbegović - Konaković naglašava da je još od 2019. godine na meti "orkestriranih napada", a izlivi mržnje i prijetnji postali su posebno zastrašujući nakon što je nedavno saopštila da ona i suprug očekuju drugo dijete.

"Kažu da su 'digitalna patriotska brigada'. Znamo već ko ovo podstiče, kreira i ko podržava. Oprostite zbog vulgarnosti. Dio 'albuma lijepih želja' koje od njih dobijam zadnji mjesec. Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to neko može napisati", navela je ona u današnjoj objavi na Twitteru, uz objavu fotografije na kojoj se vidi cijeli niz uvredljivih poruka.

Među onima koji su ovakve uvrede ostavljali, bez da sakriju stvarni identitet, ponovo je i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema.

Hasanbegović – Konaković je nešto ranije ovog mjeseca istupila sa radosnom viješću da će u njihovu porodicu stići još jedna djevojčica pa su posebno uznemirujuće one prijetnje i uvrede u kojima se i to pominje.

"Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne. Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama. Napadi ne prestaju ni do današnjeg dana, a uključuju i moju širu porodicu", saopštila je nedavno Hasanbegović - Konaković za platformu "Safe Journalists", posvećenu bezbjednosti medijskih radnika.

Upozorila je da se o ovakvoj društvenoj anomaliji nipošto ne smije ćutati, te da bi ona morala biti mnogo brže sankcionisana nego što se to čini u praksi, prenose Nezavisne.

Podsjetimo, krajem februara i Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i njihovoj Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()