Nova godina, stari problemi: Građani Sarajeva će se i ove godine gušiti u smogu

Dok nadležni godinama tragaju za rješenjima, alarmi su upaljeni, a građanima savjet da što manje vremena provode na otvorenom

16.11.2023. 22:40
  • Podijeli:

Hladni dani u gradovima BiH, sinonim su za nezdrav vazduh, pogotovo u Sarajevu, koje se obično uvijek nađe visoko na ljestvici najzagađenijih gradova na svijetu. 

Dok nadležni godinama tragaju za rješenjima, alarmi su upaljeni, a građanima savjet da što manje vremena provode na otvorenom.

Posljednji trzaji jeseni i sunca samo su na oko lijep privid da se gusta i teška magla nije nadvila nad Sarajevom. 

Za građane još jedna zima sa dobrim starim problemima. 

"Po pitanju loženja, šta se loži, kako se loži… kakva se auta voze, a i sistem bi trebao da utječe na to"

"Ja sam iz Trebinja a tamo je sve vedrije a danas ovdje? A šta ćeš, naviknut ćemo se"

"Prošetam polako tamo gdje ga nema. Danas ga nema, danas je lijepo štetati"

Iako lijepo, ovih dana ne znači i da je šetnja najsigurnija i ono važnije, ne znači i da je najzdravija. Titulu glavnog krivca za sve lošiji kvalitet zraka godinama u Sarajevu drže prije svega automobili. 

Posljednji dostupni podaci pokazuju da samo u Kantonu Sarajevu u protekloj godini, ima više od 162 hiljade registriranih automobila. Od toga 50 posto su euro norme 3 i 4. Samo trećina su euro norme 5 i 6.

Samir Đug, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA kaže da se emituje što je najgore od svega veliki broj sitinih čestica PM 2,5 koje vrlo duboko prodiru u naš plućni sistem u najfinije alveole. 

"Odatle ih ne možemo baš lako izbaciti i i njih se emituje skoro 400 grama i to su vrlo poražavajući podaci", kaže Đug

Stanje će tek da se pogorša upozorava Đug i naglašava da bi Sarajevo uskoro moglo da se kupa u magli. Ne smije se zaboraviti ni zabrinjavajuća situacija s cijenom energenata, u kojoj građani s plina prelaze na fosilna goriva.

"Ljudi ne mogu u posljednje vrijeme ni da priušte da se griju na prirodni gas, uglavnom su to ugalj, ćumur koji je lošeg kvaliteta... Svi ovi gasovi koje mi spominjemo su vrlo agresivni i predstavljaju veliki rizik za ljudsko zdravlje", objašnjava Đug.

Stari problem dočekao je i novu vladu koja izgleda nema adekvatne mjere. Pa će se fokus zadržati na poznatim starim rješenjima...

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo kaže da je rješenje kontinuitet u razvoj gradskog saobraćaja kao mjeru kojom se potiče manje korištenje automobila na ulicama, implementacije zelene agende i akcionog plana.

Tu su i obnovljivi izvori energije, ali vlast za naprednije mjere nema sluha, podsjeća struka. Čekajući rješenja, konkretnije mjere uz posljednje toplije zrake sunca građanima ostaje nada da je zagađeni zrak ...

"To je gore ali meni nije".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()