Ni poznavanje jezika nije obavezno: Besplatno studiranje u Rusiji za srednjoškolce u BiH

On je istakao da ruske stipendije pokrivaju sve naučne oblasti u više od 500 državnih univerziteta širom Rusije.

19.04.2024. 09:05
  • Podijeli:
rusija zima profimedia-65a022de25d34.webp Foto: Profimedia

U Andrićevom institutu u Andrićgradu održana je prezentacija besplatnih ruskih stipendija za višegradske srednjoškolce o kojoj je govorio bivši stipendista Vlade Ruske Federacije Vojislav Milić iz Požege, koji je u Moskvi završio master studije.

"Stipendija podrazumijeva zagarantovano mjesto na budžetu, upis bez prijemnog ispita, osim za smjerove kulture i umjetnosti, zagarantovano mjesto u studentskom domu, besplatne knjige i malu novčanu stipendiju koja pokriva troškove studentskog doma i telefona. Ishrana je jedini trošak u obavezi studenta a olakšica pri tome je velika mogućnost povremenog rada uz studiranje", rekao je Milić.

On je istakao da ruske stipendije pokrivaju sve naučne oblasti u više od 500 državnih univerziteta širom Rusije.

"Vlada Ruske Federacije godišnje izdvaja 15.000 stipendija u cijeli svijet za osnovne, master i doktorske studije a 150 stipendija je planirano za srpske stipendiste. Što se konkursa tiče, nema nekih posebnih uslova, kada je u pitanju uspjeh u prethodnom obrazovanju, niti su problem starosne granice, a preduslov za dobijanje stipendije nije ni znanje ruskog jezika, jer se dobija takozvana nulta godina za učenje ruskog jezika", naglasio je Milić.

On je napomenuo da je ruska diploma priznata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Po završetku studiranja, studenti nisu obavezni vraćati stipendije, a mogućnost zapošljavanja je po želji na slobodnom tržištu rada.

Milić je posebno ukazao učesnicima predavanja da Ivanovski državni univerzitet svake godine organizuje besplatnu ljetnju školu ruskog jezika i kulture u trajanju od tri sedmice.

Tokom predavanja, višegradski srednjoškolci upoznati su sa ruskom istorijom, kulturom i tradicijom, prenosi Srna.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()