Nesloga oko vremenskih zona: Ljetno, zimsko ili 'polusatno' računanje vremena

Većina evroparlamentaraca smatra da bi bilo bolje da Evropska komisija napravi prijedlog podjele EU na vremenske zone

27.03.2023. 15:53
  • Podijeli:
časovnik pixabsay-64219c3a32f07.webp Foto: Pixabay

Evropske zemlje još nisu odlučile da prekinu pomicanje sata na zimsko i ljetno vrijeme, a razlozi su nesloga oko toga za koju bi se opciju odlučili.

Neke zemlje smatraju da bi zimsko računanje vremena bilo primjerenije, jer je prirodnije – Sunce je uglavnom u zenitu oko podneva.

Ali, druge zemlje matraju da im je važnije da imaju više sunca u vrijeme koje im ostane nakon radnog vremena.

Većina evroparlamentaraca smatra da bi bilo bolje da Evropska komisija napravi prijedlog podjele EU na vremenske zone, jer bi to pomoglo u pregovorima među zemljama i ubrzalo ih.

Trenutno je EU podijeljena u tri vremenske zone, ali postoji prijedlog prema kom bi EU bila podijeljena u četiri vremenske zone.

Velika Britanija, Francuska, Španija i zemlje Beneluksa bile bi u istoj zapadnoevropskoj vremenskoj zoni. Zemlje te zone postavile bi svoje satove na jedan sat unazad u odnosu na svoje trenutno standardno vrijeme.

Tako bi zadržale sat razlike u odnosu na novu vremensku zonu Azora na zapadu i srednjoeuropsku vremensku zonu na istoku.

U takvoj podjeli Španija i Portugal bile bi u različitim vremenskim zonama. Portugal bi tako bio usklađen sa Islandom i Irskom u vremenskoj zoni Azora, kojoj i pripada.

Najveći problem u tom slučaju, imala bi Irska, jer bi ostrvo biko podijeljeno u dvije vremenske zone. Irci bi morali da odluče da li će se uskladiti sa zonom Velike Britanije ili sa Azorskom.

Turističke zemlje, poput Francuske i Španije, radije bi trajno bile na ljetnom vremenu, dok sjevernije preferiraju zimsko. Problem je u tome što je tu odnos snaga pola pola.

Postoji, međutim, i mogućnost polusatnog pomaka u računanju vremena.

Indija se odlučila za računanje vremena na pola sata 1947. kada je postala nezavisna država. Tada je odlučila da bude 30 minuta "odmaknuta" od dvije susjedne zemlje Bangladeša i Pakistana.

Kada je u Pakistanu npr. 5.00, u Bangladešu je 6.00. a i Indiji 5.30 časova.

Kontinentalna Australija podijeljena je u tri standardne vremenske zone - zapadnu, centralnu i istočnu. Australijsko centralno standardno vrijeme pomaknuto je za pola sata u odnosu na istočno i pola sata u donosu na zapadno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()