Nakon vandalskog čina sanirana šteta na turbetu "Sedam braće" u Sarajevu

O ovome se oglasila i sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić

30.05.2024. 10:55
  • Podijeli:
Sedam_brace_foto_FB-665838f54d73d.webp Foto: Facebook

Turbe Jedileri, odnosno Turbe sedam braće, poznati historijski i kulturni spomenik u Sarajevu, sanirano je nakon jučerašnjeg vandalskog čina.
Štetu je sanirao Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i vratio ga u prvobitno stanje.

O ovome se oglasila i sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić.

"Iako sam javno obećala da će Grad Sarajevo narednog dana sanirati štetu nastalu na Turbetu sedam braće, istinski me obradovala vijest da je Islamska zajednica Bosne i Hercegovine bila brža i uklonila grafit. Neka naša misija uvijek bude 'takmičiti se' u činjenju dobra! Ovo je naše Sarajevo", napisala je Karić.

Podsjećamo, turbe "Sedam braće" je jučer išarano od, za sada, nepoznatih počinitelja.

Na zidovima turbeta je na nekoliko mjesta bilo ispisano "Širk". Po islamskom značenju širkom se smatra svako pripisivanje Bogu sudruga.

Iako ime turbeta "Sedam braće" tako sugerira, tu ipak nisu sahranjena braća po krvi, već sedam nevino pogubljenih ljudi, koji čak nisu niti živjeli u isto vrijeme.

Brojna narodna vjerovanja vezana su za ovo mjesto. Jedno od najpoznatijih je vjerovanje da će biti uslišene molitve onome koji, krenuvši od vrata, rukama dodirne svaki prozor te ubaci nešto novca i prouči Fatihu. Poslije ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve riječi izgovoriti slučajni prolaznici.

Nekada je u blizini turbeta bila tekija koja je nastala postupno. Tekija je postojala sve do 1937. godine, kada je srušena i na tom prostoru podignuta stambena zgrada Čokadži vakufa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()