Može li dijaspora uticati na društvene promjene u BiH?

"Ovo je bilo jedinstveno iskustvo, s obzirom da smo imali priliku saznati više o radnim procesima u lokalnim kompanijama u BiH"

26.08.2023. 20:25
  • Podijeli:
sajam knjige anadolija-643d2bed7f833.webp Foto: Anadolija

U Sarajevu je danas održana još jedna "DiaLab" sesija u prostorijama projekta USAID-a "Dijaspora invest" koji podržava Vlada SAD, kao dio aktivnosti kojim se istražuju i razmatraju mogućnosti uticaja dijaspore na društvene promjene u BiH.

Učesnici su istakli da druga generacija dijaspore može donijeti nova znanja i najbolje prakse kompanijama u BiH.

Na današnjem sastanku rečeno je da je potrebno olakšati otvaranje privremenih bankovnih računa za praktikante iz dijaspore, pojednostaviti proces dobijanja potrebne dokumentacije za mlade koji trenutno nisu u BiH i pomoći im u planiranju programa i mapiranju većeg broja kompanija spremnih za saradnju.

"Sve ukazuje na to da smo postavili održiv model prakse, koju kompanije iz BiH mogu samostalno provoditi, ali domaće institucije i lokalne organizacije civilnog društva takođe mogu slijediti isti put", rečeno je na sastanku.

Sesija pod nazivom "Učešće nove generacije dijaspore u društvenim promjenama" održana je sa praktikanatima iz "Autoriti partnersa" /Authority Partners/, "Komjunisa" /Communis/, "Intuitive" /Intuitiva/, "Ministri of programinga" /Ministry of Programming/, "Favede" /Faveda/, "Enlodžika" /Nlogic/, "Reprezent komjunikejšna" / Represent Communications/ i "Finšarka" /Finshark/, fokusirajući se na njihovo iskustvo ljetne prakse u BiH.

"Ovo je bilo jedinstveno iskustvo, s obzirom da smo imali priliku saznati više o radnim procesima u lokalnim kompanijama u BiH. Takođe, imao sam priliku predstaviti svoje projekte i inicijative i povezati se sa potencijalnim partnerima koji će olakšati realizaciju nekih novih ideja koje imam", rekao je Bahrudin Trbalić, doktorski kandidat na Stenfordu i praktikant u "Autoriti partnersu".

Učesnici sastanka su se složili oko osnivanja alumni mreže "VelkamBek" /#WelcomeBack/, koja će okupljati sve mlade članove dijaspore koji prolaze kroz USAID-ov program prakse.

"Dok sam radila sa `Reprezent komjunikejšnom` brzo sam prepoznala prednosti uključivanja mladih iz dijaspore u kompanije u BiH. Stekla sam povjerenje i obavila zadatke koji su pomogli i u poboljšanju postojećih praksi i u razvijanju novih ideja i inicijativa u kompaniji", kaže Amina Pezerović, koja je takođe došla na ljetnu praksu iz SAD.

Izazovi još uvijek postoje u realizaciji praksi mladih druge generacije u kompanijama u BiH. Istovremeno, ne treba zanemariti napredak postignut kroz saradnju USAID-a i domaćih kompanija, saopšteno je iz "Dijaspora invest projekta".

Praktikanti "VelkamBeka" su, kako se navodi, odlučni da budu "ambasadori" u predstojećem periodu i promovišu dalje mogućnosti koje se mogu koristiti u BiH kroz ovaj projekat i druge aktivnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()