Morbili nisu dječija bolest: Obolijevaju i odrasli a simptomi nisu nimalo bezazleni

Jedini način zaštite od morbila je vakcinacija i struka apeluje da se što više građana vakciniše kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije

25.01.2024. 20:07
  • Podijeli:

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je prošle godine u Evropi zabilježen "alarmantan" porast slučajeva morbila. Ni Bosnu i Hercegovinu nije zaobišao porast broja zaraženih od morbila.

Danas su u Sarajevu otvorena dva punkta za vakcinisanje, kako kažu nadležni, zbog preventive, nema nikakve drame.

U Domu zdravlja u Sarajevu u jednom vakcinalnom punktu zatekli smo dvogodišnju Leu sa roditeljima, koja je primila vakcinu protiv morbila.

"Mislim da je bitno u ovakvoj situaciji kada dovoljno djece nije vakcinisano, pa da ne bi ugrožavali drugu djecu. Dosta ljudi nije educirano oko tih stvari tako da mislim da realno nema razloga za strah, posebno jer kod nas ima dovoljno prostora između vakcina", kazao je Faris Začina, otac.

Struka upozorava da nije riječ samo o dječijoj bolesti.

Od nje oboljevaju i odrasli a tada simptomi nisu nimalo bezazleni.

"Temperatura jako dugo traje, zato što je jako visoka, teško se obara i stvara jako tešku kliničku sliku. Osim temperature imamo jako loše opće stanje, težak kašalj, konjuktivitus, imamo jedno pravo bolesno dijete ili osobu.Osoba se javlja kasnije, tek četvrti ili pet dan od bolesti, kada možemo reći da se radi o morbilama", pojasnila je Mubera Hasanović, pedijatar u JU Dom zdravlja KS.

Sve više roditelja dolazi, u roku od dva sata, njih osamnaest je dovelo dijete na vakcinaciju.

"Već imamo popriličan broj vakcinisane djece, mogu doći bez najave, radiće se u dvije smjene. Pozivam sve roditelje koji nisu imunizirali djecu iz nekog razloga da ih dovedu, nažalost imunizacija u Kantonu Sarajevo je na niskoj razini.Zvanično imamo potvrdu četvoro koje je detektovano sa PCR-om i serologijom i imamo još 12 prema kliničkoj slici, pacijenata sa morbilama", istakao je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.

Očekivano je dalje širenje, a slučajevi zaraze prvo su registrovani u Tuzlanskom kantonu gdje je proglašena epidemija.

"U prve tri sedmice 2024 godine registrirano je 47 oboljelih u Tuzlanskom kantonu, u ovoj sedmici 12 oboljelih u sarajevskom kantonu i jednog oboljelog u Zeničkom kantonu.Kolege poduzimaju sve napore kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu", kaže Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Osim morbila, tuzlanski kanton se bori i sa velikim kašljem i to od 15. januara kada se situacija dodatno zakomplikovala.

"Kada je PCR testom na bordotelu percusis kod troje djece potvrđena dijagnoza velikog kašlja ili hripavca. Od tada pa do danas kroz kliniku za dječije bolesti potvrđena je dijagnoza hripavca odnosno velikog kašlja kod 11-oro djece. Donesena je jedna strateški važna odluka da se na dječijoj klinici otvori infektivno odjeljenje za liječenje djece oboljele od velikog kašlja", pojasnila je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

U Republici Srpskoj nije registrovan slučaj ovih zaraznih oboljenja dok su u prošloj godini prijavljena samo dva slučaja.

"Virus morbila je jedan od najkontagioznijih virusa. Ako jedna osoba koja je zaražena uđe u populaciju koja nije vakcinisana, može da zarazi dvadeset osoba. Nekada prije vakcina, morbile su bile jedan od vodećih uzroka smrtnosti", istakla je Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju na UKC Banja Luka.

Jedini način zaštite od morbila je vakcinacija i struka apeluje da se što više građana vakciniše kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()