Mine ostaju, donatori odlaze

Proces deminiranja u BiH odvija se sporo

09.03.2023. 09:21
  • Podijeli:
mine-1669232937711.webp Foto: UNA

Politike u BiH moraju da se dogovore kako će da izdvajaju novac za deminiranje jer se donatori polako povlače, a sumnjive površine pod minama ostaju, izjavio je direktor Centra za uklanjanje minina u BiH /BHMAK/ Saša Obradović.

Obradović je istakao da se proces deminiranja u BiH odvija sporo jer nije izdvojen novac za te namjene sa svih nivoa vlasti, a obećan je pri izradi Strategije o protiminskom djelovanju za period 2019-2025.

On je naveo da će ove godine uslijediti i revizija Strategije i nada se da će svi nivoi vlasti u BiH shvatiti da zajedničkim snagama treba ukloniti mine sa prostora Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta jer se donatori polako okreću Ukrajini, Siriji i drugim zemljama.

"Bojim se da će BiH ubuduće o ovom pitanju biti zaboravljena od donatora", rekao je Obradović za "Glas Srpske".

On je dodao da je odobreno produženje Strategije do 2027. godine, a da će ova godina dati jasne pokazatelje kada bi trebalo da bude završen proces deminiranja.

"Mnogi faktori utiču na ovaj proces koji je opasan i otežan jer nema sluha za deminiranje i pomoć stanovništvu koje više od 25 godina živi pored minskih polja", istakao je Obradović.

On je podsjetio da je prošle godine jedna osoba stradala od mina, kada je zalutala i ušla u minsko polje. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()