"Mašine za pranje" novca radile punom parom

Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosi 14,004 miliona maraka

01.02.2023. 07:00
  • Podijeli:
konvertibilne_marke_ilustracija_cbbih.jpg Foto: Foto: CBBiH

U legalne novčane tokove u BiH 2022. godine ubačeno je 35,19 miliona maraka nelegalno stečenog novca, navedeno je u izvještaju o radu Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za prošlu godinu.

Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela pranja novca iznosi 14,004 miliona maraka, a stečena imovinska korist nešto više, tačnije 14,341 milion KM.

Prema ranijim podacima SIPA, u legalne novčane tokove je u 2021. godini ubačeno 10,9 miliona maraka, a 2020. i 2019. godine 12,9 miliona, odnosno 12,1 milion maraka. Ti podaci pokazuju da je lani otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima u posljednje četiri godine, odnosno i do tri puta više nego 2021. godine.

U okviru SIPA postoji Finansijsko-obavještajno odjeljenje (FOO) sa fokusom na prijave koje bacaju sumnju na pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti. Prvi Zakon o sprečavanju pranja novca u BiH stupio je na snagu krajem decembra 2004. godine, a FOO je u junu iduće godine primljen u Egmont grupu, u kojoj je 165 takvih jedinica koje pružaju platformu za bezbjednu razmjenu podataka za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

U izvještaju o radu SIPA za 2021. godinu navedeno je da su podnijeli 15 izvještaja nadležnim tužilaštvima kojima je prijavljeno 145 fizičkih i osam pravnih lica te tri dopune izvještaja kojima je obuhvaćeno šest fizičkih i četiri pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, neovlašćenog prometa opojnih droga i pranja novca.

"Imovinska korist na osnovu podnesenih izvještaja iz oblasti finansijskog kriminala iznosi 28.730 KM i 10.000 evra, dok je materijalna šteta procijenjena na 1,26 miliona maraka", navedeno je u izvještaju.

U sklopu istraga krivičnih djela iz svoje nadležnosti SIPA je lani vodila šest finansijskih istraga.

"Prepoznali smo važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine vršenjem krivičnog djela i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu. Ovoj vrsti istraga posvećena je posebna pažnja te, iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra", navedeno je u izvještaju Agencije.

Ekonomski stručnjaci smatraju da bi nadležne institucije u BiH trebalo da se zapitaju zašto iz godine u godinu BiH ima sve veće količine nelegalno stečenog novca, koji je ubačen u njen finansijski sistem.

"Niko ne posmatra i ne istražuje zašto se pojedine pojave dešavaju u društvu i u toliko velikom obimu. Da se to radi, došli bi i do informacija da pojedinci ubacuju u legalne tokove velike količine nelegalno stečenog novca zbog rasta troškova prema državi, koja ima ogromne namete prema privredi", pojašnjavaju ekonomisti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()