Manjak stručnih kadrova uzima danak: Početna plata 2.500 KM, prijavljenih nema

Potrebne hitne promjene

11.07.2023. 19:53
  • Podijeli:

Jedan od strateških sektora Republike Srpske je energetika. Međutim, bez stručnog kadra teško da je održiv. Zato je neophodno obrazovni sistem ojačati i učiniti ga primamljivijim, da bi privukao buduće stručanjake, odnosno elektroinženjere iz oblasti elektroenergetike, kojih na birou skoro da i nema.

Zbog toga su u Elektroprivredi Srpske odlučili da zaposle sve elektroinženjere koji su na birou.

Potrebno jačati obrazovni sistem

"Imamo prvenstveno dva stara termoenergetska objekta i iz tog razloga što smo potpisali, odnosno BiH je potpisala ugovor o pristupu energetskoj zajednici kao i Pariski sporazum  i zelenu agendu, Sofijsku deklaraciju, mi smo svi svjesni da u narednom periodu, da kažemo nekih narednih 20 i više godina, do 2050. godine mora se dekarbonizovati elektroenergetski sektor BiH, time će se vjerovatno i ugasiti te elektrane. Da bismo mi bili nezavisni energetski, mi smo pokrenuli niz investicionih projekata. Za te projekte su potrebni kadrovi", kazao je Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje u Elektroprivredi Republike Srpske.

A da bi se riješio problem manjka kadrova, neophodno je jačati obrazovni sistem. Kroz veće stipendije, bolju praksu i proglašenjem ove struke deficitarnom.

"Na našem fakultetu se trenutno upisalo 64 studenta na prvu godinu. Mi školujemo kadar iz oblasti energetike, automatike i elektronike, računarstva i informatike. Na prošloj promociji smo imali 45 diplomiranih inženjera i master", izjavio je Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Na konkurse se niko ne javlja

Sve manji broj studenata, prema trenutnim projekcijama ne može obnoviti kadrovske kapacitete u elektrosistemu. Poražavajuće je i to što se na konkurse niko ne prijavljuje.

"Mi smo nedavno imali konkurs u Elektroprenosi, baš u operativnom području gdje sam ja rukovodilac, to je samo regija Banjaluka koja obuhvata i Elektrokrajinu, na tri mjesta eletkroinženjera se nije prijavio niko. Startna plata za ta radna mjesta se kreću od 2.400 do 2.500 maraka", poručio je Srđan Mazalica, predsjednik Saveza energetičara Republike Srpske.

Zato je upravo jedan od ključnih prioriteta obrazovanja u Republici Srpskoj usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada kako nam se ne bi dešavalo da se na konkurse niko ne prijavljuje. Školstvo treba da sluša puls privrede i stane u kraj "prozvodnji" kadrova kojih ima na pretek.

Opširnije u prilogu Danke Savić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()