Majevica bez mina do 2024. godine

Ministrica Bošnjak prilikom posjete zahvalila se donatorima, kao i svih hrabrim sudionicima ovog Projekta na energiji i podršci koju nesebično pružaju.

20.10.2023. 14:48
  • Podijeli:
majevica_mine_foto_Ministarstvo-65324faee4ddc.webp Foto: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak i njemački ambasador Thomas Fitchen, posjetili su minski sumnjiva područja regije Majevica. Uz ministricu i ambasadora na Majevici su boravili i njemački vojni ataše Franz Josef Nolte, direktor BH MAC-a Enis Horozović, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH – Mines Advisory Group – MAG i Norveška narodna pomoć- NPA, predstavnici OSCE-a, načelnici majevačkih općina i drugi uključeni u proces deminiranja na području Majevice.

Projekat, financiran od Savezne Republike Njemačke u iznosu od 9,7 miliona eura, predviđa deminiranje ukupne površine 27,88 kvadratnih kilometara, a uključuje 5 majevačkih općina od čega 2 iz Republike Srpske i 3 iz Federacije BiH, te predstavlja dobar primjer međuopćinske i međuentitetske suradnje u BiH. Projektom, koji je počeo u julu 2022. i trajaće do kraja 2024., planirano je od mina bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline. 

Ministrica Bošnjak prilikom posjete zahvalila se donatorima, kao i svih hrabrim sudionicima ovog Projekta na energiji i podršci koju nesebično pružaju. 

„Projekt Majevica, kao i mnogi drugi projekti deminiranja, nisu samo proces uklanjanja mina, nego ulaganje u budućnost naše zemlje, mir, stabilnost i prosperitet“, istakla je ministrica Bošnjak.

Ističući dugogodišnju ulogu Savezne Republike Njemačke u deminiranju u BiH, veleposlanik Fitschen naglasio je važnost ovog projekta u smislu pomirenja i stvaranja sigurnog okruženja za građane BiH.

Na projektu Majevica trenutno radi preko 100 osoba iz BHMAC, MAG i NPA koji su prisutnima prezentirali do sada postignute rezultate na ovom projektu kao i preostale aktivnosti kako bi područje Majevice bilo slobodno od mina u 2024 godini.

Projekt ima dalekosežne posljedice, ne samo za sigurnost građana, već i za razvoj gospodarstva i turizma u regiji, obnovljene domove, poljoprivredna dobra i krajolik. Deminiranje predstavlja ključnu fazu u obnovi, stvarajući uvjete za održivi ekonomski rast i razvoj infrastrukture.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine nastavit će, u suradnji sa domaćim i inostranim partnerima, s predanim radom u području deminiranja kako bi osiguralo sigurno okruženje i prosperitetan razvoj u svim dijelovima BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()