Lastiš i klikere zamijenili izazovi na TikTok-u: 'Na zadatku smo svi kao društvo'

"Dijete od 14 godina nije samo zaradilo novac za pametni telefon. Vi ste mu ga kupili. Ali ste zaboravili da uz telefon ide i upustvo za upotrebu. Pročitajte ga prvi vi", poručuje Vasić

12.04.2023. 18:00
  • Podijeli:
IZAZOV_NA_TIKTOKU (1)-64369c958c628.webp Foto: UNA

Vijest da se osam učenika osmog razreda iz Republike Srpske povrijedilo u jednom od izazova sa "tik -toka" - "krvavi novac", kada se između prstiju šaka stavljaju kovanice da bi se vidjelo ko će duže da izdrži pritisak, upozorenje je prosvjetnim radnicima i roditeljima.

Pitali smo sociologa Vladimira Vasića - kako djecu zaštiti od šetnog uticaja interneta?

On govori da su digitalni mediji realnost, naročito mlađe populacije koja uz pomoć aplikacija na društvenim mrežama upotpunjuje slobodno vrijeme, edukuje se, zabavlja se, upoznaje svijet.

"Uzimajući u obzir tu realnost i činjenično stanje smatram da je nesvrsishodno da se djeca od strane roditelja stavljaju pod nekakvu zabranu korištenja aplikacija i modernih softvera kako bi se na taj način zaštitila od negativnog uticaja. Naprotiv. Dobro je da djeca koriste savremena tehnička dostignuća, ali da se i edukuju kako i na koji način mogu adkevatno odgovoriti na izazov iz virtuelnog svijeta. Naravno, mišljenja sam da primarni faktor socijalizacije djece bude igra, realni svijet, živi socijalni kontakti a da društvene mreže budu samo jedan od instrumenata zabave, ali nipošto i da porobe djecu i mlade", kaže Vasić.

Ističe da su na ispitu najviše roditelji da li će i kako djeci organizovati njihovo slobodno vrijeme i da li će uspjeti da pronađu modalitet socijalizacije djece gdje ključnu ulogu neće imati društvene mreže. 

"Na koncu, na zadatku smo svi kao društvo. Trebali bi da se zapitamo da li kao sistem išta radimo u pravcu da djeci obezbjedimo adekvatne uslove za zdrav socijalan život. Da li imaju obezbjeđene uslove u lokalnim zajednicama da se bave sportom, umjetnošću, kulturom ili im je jedina opcija za razonodu kladionica, kafić, ulica ili aplikacija sačinjena od jedinica i nula", kaže Vasić za portal UNA.

Dodaje da je najlakše, ali i najneodgovornije da tas krivice prebacujemo na neku nevaljalu i neodgovornu djecu novog vremena koja žive nekakve virtuelne živote.

"Zapitajmo se, mi odrasli, da li smo toj djeci pružili neku socijalno poželjnu zamjenu za aplikacije i društvene mreže! Roditelji, dijete od 14 godina nije samo zaradilo novac za pametni telefon. Vi ste mu ga kupili. Ali ste zaboravili da uz telefon ide i upustvo za upotrebu. Pročitajte ga prvi vi", poručuje Vasić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()