Kvalitet vazduha značajno poboljšan: U Kantonu Sarajevo ukinute mjere zbog zagađenosti

Odluku o ukidanju Uzbune, koja je bila proglašena za pet opština, donijela je Vlada KS

22.12.2023. 16:34
  • Podijeli:
sarajevo smog durgut pixsell 2-6581c682b6ee3.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

U Kantonu Sarajevo su ukinute epizode Uzbuna i Upozorenje, kao i sve interventne mjere koje su bile na snazi proteklih dana zbog zagađenja zraka.

Odluku o ukidanju Uzbune, koja je bila proglašena za pet opština, donijela je Vlada KS, a Odluku o ukidanju Upozorenja za područje cijelog Kantona donijelo je resorno kantonalno ministarstvo, na osnovu izvještaja Stručnog tijela.

Kvalitet zraka je od jutros značajno poboljšan usljed vjetra koji je u toku protekle noći očistio sarajevsku kotlinu. Tokom dana, vrijednosti zagađujućih PM10 čestica su drastično pale i na području Ilijaša, gdje je u protekla 24 sata zrak bio najzagađeniji.

Prema posljednjim mjerenjima u 16:00 na svim kantonalnim mjernim stanicama, vrijednosti ovog polutanta su niske i kreću se od šest do 17 mikrograma po metru kubnom čestica.

I za naredne dane je prognozirano pretežno oblačno vrijeme, s promjenjivim intenzitetom vjetra i uz moguće temperaturne inverzije.

Usljed ovakvih vremenskih prilika, biće oscilacija u kvalitetu zraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()