Kako žive korisnici Gerontološkog centra u Banjaluci?

Porodicu niko i ništa ne može da zamijeni, ali okupljanja i zajedničko vrijeme upotpunili su njihovu svakodnevicu

31.08.2023. 10:20
  • Podijeli:

Starost je najljepše dočekati u svojoj kući. Ipak, život se ne može planirati, ali kad već samostalno režira neka onda bar bude komedija.

Druženje uz šalu i pjesmu, “začinjeno” specijalitetima sa roštilja, tako se provode korisnici Gerontološkog centra u Banjaluci.

Porodicu niko i ništa  ne može da zamijeni, ali okupljanja i zajedničko vrijeme upotpunili su njihovu svakodnevicu. Oko šesdeset korisnika ovog centra za starija lica danas je uživalo u pjesmi, zabavi i ukusnoj hrani. Organizovanjem ovakvih manifestacija, kažu u centru, željeli su da obraduju svoje korisnike.

To su nam potvrdili mnogi od njih. Dobru zabavu vole mladi, a vole i oni treće životne dobi. Rade Poletanović iz Šipova u centru je 7 mjeseci. U dobrom društvu kaže dan brzo proleti.
Obično pročita neku knjigu, igra šah, sa gospodjama odigra domine, "šeta" u kolicima i tvrdi da je sa svima sam u dobrim odnosima, a mi mu vjerujemo jer na svaku njegovu rečenicu idu salve smijeha.

Svakakvih je sudbina ovdje, samo ne žele svi i da ih podjele, što je razumljivo, ali takve prirode nije osamdesetosmogodišnji Slavko Mitrović, on vrlo rado priča o svom životu. Radio je cijeli životni vijek u rudnicima širom bivše Jugoslavije.  U braku je proveo 63 godine, priznaje da mu se svijet raspao nakon smrti supruge, ali život ide dalje.

Slavko kaže da je već već 23 godine sam u penziji. U centru je sreo damu sa kojom se druži, razgovara, šeta. "Valjam ja njoj, valja ona meni", opisuje Slavko. I time je sve rečeno.

Korisnici biraju kako će provesti vrijeme, prosvjetnoj radnici Koviljki Jovanović najdraža je knjiga, uključena je i u radno okupacionu terapiju, gdje plete, veze, igra društve igre i još mnogo toga.

Gerontološki centar poznat po obilježavanju brojnih događaja, svake druge sedmice organizuju neku aktivnost. Organizuju druženja uz društvene igre, imaju obuku rada na računaru i pametnim telefonima, a literarne i likovne sekcije i radionice na kojima nastaju predivne rukotvorine su mnogima omiljene. Posljednje dvije godine svaki dan se održava “radna terapija” od deset do 12 časova. Vinko Lolić direktor JU Gerontološki centar Banja Luka najavljuje za početak oktobra i Čvarkijadu, jer dosta  korisnika njihovog centra je iz ruralnih područja i to je njihova tradicija, to ih vraća u njihov dom i neka lijepa vremena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()