Kako se zaštititi od sajber napada: BiH jedina u regiji nema strategiju

Posljednji hakerski napad na zdravstveni sistem u Republici Srpskoj nije prošao bez posljedica

18.01.2024. 19:30
  • Podijeli:

U zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske polako se uspostavlja rad u IZIS-u. Hakerski napad koji je pretrpio IZIS, a prije toga i Poreska uprava, sve su učestaliji. Zbog toga smo se zapitali, koliko smo zaštićeni od takvih napada? 

Posljednji hakerski napad na zdravstveni sistem u Republici Srpskoj nije prošao bez posljedica. No na sreću, podaci pacijenata nisu izgubljeni.

"Snalazili smo se na razne načine, manuelno smo vodili protokole o pacijentima koji su dolazili, dali smo im terapiju na osnovu nalaza koje su oni donosili od svojih ljekara, od specijalista, i generalno period koji je iza nas bio je poprilično turbulentan i težak", kazao je Vladimir Marković, predsjednik Aktiva direktora Domova zdravlja Republike Srpske.

Nadapi na zdravstveni sistem zabilježeni su i u Federaciji, a prošle godine meta hakera bile su čak i Institucije BiH. 

To, pojašnjava struka, uglavnom rade organizovane kirminalne grupe kojima su, sve češće u posljednje vrijeme, žrtve i bh. kompanije. Nedavno je samo jedna firma izgubila više od milion eura.

"Napadač pristupa e-mail serveru firme, mjenja konfiguracija sistema u dijelu koji se odnosi na postavke filtera itd. i stavi filter gdje sva korespodencija između bh. firme i firme iz inostranstva, ide i napadaču. U momentu plaćanja, napadač blokira stvarnog dobavljača i stavlja svoju fakturu", kaže Saša Petrović, inspektor FUP-a.

Internet prevare najčešće su napadi na pojedince, a riječ je o krađi podataka sa bankovnih kartica. No, u posljednje vrijeme, sve češće su prevare preko sajtova za online upoznavanje, gdje napadači hvataju uglavnom starije osobe i na razne načine od njih pokušavaju uzeti novac.

"Žrtva boluje od određene bolesti, on je odjednom i doktor za tu vrstu bolesti, i uplatiti će on i određenu sumu novca toj gospođi da bi se pomoglo, poslaće paket, on šalje paket, taj paket je stao na carini, gospođa dobija mail-ove da se u paketu nalazi 500 hiljada eura, ali da se ne može isporučiti paket dok vi ne uplatite 5,10, 20, na kraju ode 30 do 40 hiljada eura ode osobi u treće zemlje", objašnjava Petrović.

No, građani se ipak mogu sami zaštiti.

"Uglavnom su to fishing poruke i nisu stvarne i da kažem stvarna opasnost ukoliko ne odgovorite na njih ili ne kliknete na link koji su vam ponudili itd", pojašnjava Predrag Puharić, direktor akademskog CERT-a.

Dobar zakonski okvir za ovaj segment ima jedino Republika Srpska. Jedina smo zemlja u regiji koja nema državnu strategiju za cyber sigurnost.

"Ono što je dobro kada imamo strategiju i zakon je što imamo jasno definisane aktere, obaveze, rokove da tak kažem, i onda to olakšava kada se zna ko šta treba da uradi i ko je odgovoran ako se nešto nije desilo", ističe Puharić.

No u BiH odgovornosti nema, za sada, čak ni tamo gdje ima zakona. I evropski izvještaji pokazali su da Institucije BiH ne ulažu dovoljno čak ni u IT sektor, a pogotovo ne na cyber sigurnost zbog čega se očekuju i novi, jači napadi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()