Kako doći do tartufa? Evo šta vam je sve potrebno

Više detalja u prilogu Jelene Dojčinović.

24.02.2024. 19:45
  • Podijeli:

Neka ljudi znaju da nije lako doći do tartufa.

A do njih se dolazi korak po korak, obuveni u duboke čizme i s dobrim prijateljem i opremom. Pored ovoga, jako je bitno da sa sobom nosite mnogo- pun džep ljubavi, poput one koja je nekada bila prisutna u bogatim kućama dok se služio luksuzni tartuf. Luksuz se ogleda i u tome što su gljive jedine biljke bogate vitaminom D.

Morate preći preko sedam gora, planina i mora... A kao što možete da vidite i rijeka...

Osim volje za traženjem, mora postojati i volja za adekvatnim oblačenjem. Da li ste se nekada pitali koliko je bitno znati šta obući ako se odlučimo za lov na tartufe?

"Šta je bitno, čizme obavezno, gumene, uvijek, da li bilo ljeto, da li bila zima, zimi zbog blata i svega, ljeti zbog zmija. Morate imati kopalicu, to je poželjno. Poželjno je, kada su lovni dani, da imate oznaku, da vas lovci u slučaju susreta da vas vide, to je jako bitno. Vodonepropusno odijelo, to je važna stvar, jedan nož da imate sa sobom, to je ono, što kažu, zlu ne trebalo, može šešir, kapa, naravno", objašnjava Mladen Kalamanda, Ola tartufi.

Ove gljive su specifične i zbog toga što ih ili prosto obožavate ili ne želite ni u jednom jelu. Čini se gotovo nemogućim doći do ove neuhvatljive gljive, ali ne brinite, crnih, zimskih tartufa ima tokom čitave godine.

"A najveća mi je radost kada nađem novi teren, nije fora otići na teren gdje znam da ima i tu će nešto da bude uvijek. Ali npr. naći novi teren kao npr. ovaj koji je prije tri dana nađen, to je nešto. I naravno najveći primjerci tartufa, što kažu uvijek veći, veći i veći. U mom slučaju, to je 254 grama, to je baš onako komad i ja nisam mogao ni vjerovati", kaže Mladen Kalamanda, Ola tartufi.

A sigurno ste mišljenja kako Mladen ima dobro društvo, ali osim toga što je najbolji prijatelj, Ola je i dobar i vrijedan tartufar. Lagoto romanjolo psi su poslušni, nisu zahtjevni, odani su i veoma privrženi svom vlasniku. I bez brige, njihove šapice i krzno prilagođeni su svim terenima.

"Ako pada kiša, ako su u vodi, nikakav problem, sve brzo spadne, ako su u trnju, nikakav problem, ne može doći do kože, što je jako bitno. Pravi, pravi čovjekovi prijatelji, vjerni prijatelij", ističe Mladen Kalamanda, Ola tartufi.

Da, Ola je pokazatelj koliko je prijateljstvo važno, naš pohod na tartufe koliko se žrtva isplati, a o tartufima se, najprostije rečeno, može reći “Tartuf u ukusnom jelu je poput predivnog parfema na lijepoj ženi.”

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()