Kada i pored sopstvene tragedije darujete život: Potresna priča majke koja je donirala organe sina!

BiH je na dnu evropske liste kada je u pitanju broj obavljenih transplantacija organa, a broj pacijenata svakodnevno raste

14.10.2023. 20:00
  • Podijeli:

Bosna i Hercegovina je na dnu evropske liste kada je u pitanju broj obavljenih transplantacija organa. Posljednja transplantacija na UKC-u Republike Srpske izvedena je prije tri godine, dok broj pacijenata svakodnevno raste.

Šansa za novi život ili čekanje za život?

Iako bi dijaliza trebala biti prelazno rješenje za pacijente, za njih je to način života. A, to najbolje zna Aleksandar Radun, koji je takav način života osjetio na sopstvenoj koži, a po "novi život" morao je do Italije, gdje mu je urađena transplantacija bubrega.

"Najveća agonija je to kada idete na hemodijalizu i nažalost nemate opciju da se spasite. Vrlo je neprijatno kada ležite u sali sa pet, šest, deset pacijenata i idete svaki drugi dan i provodite svaki dan s nekim, taj neko nažalost umre. E onda je to agonija ozbiljna jer znate da i vas to čeka. Nije problem da se umre, nego je problem, to iščekivanje svaki dan šta će vam se desiti i ta neizvjesnot i to vas ubija", kaže Aleksandar Radun, predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS.

A ta neizvjesnost ubija oko 3.000 dijaliznih pacijenata u BiH.

"Kada vi imate nekoga ko krene sa 13 godina na dijalizu to je onda ozbiljan problem i taj neko ne ide godinu, dvije, pet nego ide po trideset godina i nažalost umre ako se ne transplatira. To država mora da diže svijest stanovništva da doniraju organe", kaže Radun.

Transplantacije organa u BiH obavljaju se u Banjaluci, Tuzli i Sarajevu. Za razliku od RS gdje nema ni liste čekanja, a transplantacije su moguće samo od živih donora, Federacija se može pohvaliti listom čekanja, živodonrskim transplantacijama ali i kadaveričnim, odnosno sa preminulih osoba, kao i mnogo većim brojem urađenih transplantacija.  

Za utjehu je bar to da u Republici Srpskoj, Fond zdravstvenog osiguranja sve transplantacije finansira u potpunosti, pa čak i kadaverične koje se, budući da BiH nije dio Eurotransplant mreže, najčešće rade u Bjelorusiji.

Adela Čomić iz Donerske mreže BiH kaže da se u Republici Srpskoj ne rade transplantacije sa preminulih donora iako to nije zapreka. 

"Mi smo imali pred samu koronu gospođu Branku i njenog supruga iz Zvornika koji su donirali organe svog sina i spasili živote pacijenata i transplantacije su urađene u Federaciji. Ono što je činjenica jeste da su 16 puta veće šanse da će nam zatrebati organi nego da ćemo u prilici da preminemo u bolnici od moždane smrti i da naši organi nekome spase život", kaže Čomićeva.

Donirati organ nije samo humano, već plemenito i nesebično. Nikada ne znate kada baš vama ili vašem bližnjem može zatrebati organ koji život znači. Jer zavještanje organa, za primaoca je dar života.

Majka heroj! Nakon smrti sina, Branka je donirala organe i spasila drugi život 

A  novnarka UNA TV Maja Popović, pronašla je Branku Vasiljević Todorović iz Zvornika. Njen sin je stradao u saobraćajnoj nesreći, a roditelji su njegove organe donirali. Kako to izgleda kada nekome darujete život i pored sopstvene tragedije? Pažljivo poslušajte Brankine riječi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()