Iskopavanje masovne grobnice kod Mostara: Traga se za tijelima pripadnika Armije BiH

Počelo je iskopavanje lokacije za koju se sumnja da bi mogla biti primarna grobnica za ubijene pripadnike Armije BiH iz zgrade Vranica, odnosno komande 4. korpusa

22.05.2024. 17:09
  • Podijeli:
vranica_Mostar_grobnica_foto_PrtSc-664df69bd600d.webp Foto: PrtSc

Uz lokalnu saobraćajnicu u blizini Mostara počelo je iskopavanje lokacije za koju se sumnja da bi mogla biti primarna grobnica za ubijene pripadnike Armije BiH iz komande 4. korpusa.

Uz lokalnu saobraćajnicu u blizini Mostara, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, počelo je iskopavanje lokacije za koju se sumnja da bi mogla biti primarna grobnica za ubijene pripadnike Armije BiH iz zgrade Vranica, odnosno komande 4. korpusa.

Njih 13-orica su, ubrzo nakon izbijanju sukoba HVO-a i Armije BiH, u maju 1993. zarobljeni, što je snimljeno i emitovano u Dnevniku HRT-a.

Potom im se, nakon odvođenja u sjedište Vojne policije HVO-a, gubi svaki trag.

Posmrtni ostaci deset zarobljenika pronađeni su 14 godina kasnije.

Sudski postupak je obnavljan četiri puta, a optuženi pripadnici Vojne policije HVO-a Mate Aničić, Ivan Škutor te obavještajac Erhard Poznić su na kraju oslobođeni krivice za taj zločin.

Prvooptuženi komandant 3. bataljona Vojne policije HVO-a Željko Džidić je u bijegu u Hrvatskoj i nedostupan bh. pravosuđu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()