Individualna prava građana u BiH nisu zaštićena

Građani žele da vlasti daju prednost njihovoj dobrobiti u oblastima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i zaštita okoline

10.12.2022. 10:12
  • Podijeli:
ingrid-macdonald-armindurgut-pixsell.jpg

Nedavno istraživanje javnog mnjenja koje su provele Ujedinjene nacije (UN) pokazuje da građani širom BiH smatraju da njihova individualna prava nisu zaštićena i da bi institucije trebale učiniti više da ih zaštite, izjavila je rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Mekdonaldova je navela da građani u oblastima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i zaštita okoline, žele da vlasti daju prednost njihovoj dobrobiti i prosperitetu.

"Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima dio je preambule Ustava BiH. Kako nove vlasti širom BiH započinju svoje mandate, otvara se velika prilika da ispune odgovornost koja im je data, putem obnovljenog društvenog ugovora s građanima, utemeljenog na ljudskim pravima", istakla je Mekdonaldova.

Ona je podsjetila da su UN 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao prvo univerzalno priznanje da svaka osoba, svugdje, ima neotuđiva, nedjeljiva prava - građanska, kulturna, ekonomska, politička i socijalna.

"Zasnovana na naglašavanju da je prezir prema ljudskim pravima doveo do užasa Drugog svjetskog rata, Univerzalna deklaracija je bila i snažno obećanje novog društvenog ugovora. I mnogo je postignuto u idućih 70 godina na jačanju zaštite ljudskih prava jer je Deklaracija inspirisala usvajanje važnih ugovora o ljudskim pravima koji su obavezujući za države stranke, uključujući i BiH", dodala je Mekdonaldova.

Ona je navela da zvaničnici UN konstatuju da su zbog različitih problema sadašnjice, poput sukoba, klimatske krize, ekonomske nestabilnosti, rasne nepravde, nazadovanja u pravima žena i širenja dezinformacija, ljudska prava ugrožena, zbog čega je potrebno ponovno oživljavanje zajedničke predanosti njihovoj zaštiti.

Mekdonaldova je najavila da će se tokom 2023. godine, koju će obilježiti 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, UN širom svijeta, pa tako i u BiH, angažovati na oživljavanju duha i slova ovog temeljnog teksta.

"Radujemo se što ćemo zajedno s vlastima, institucijama i građanima BiH raditi širom zemlje na očuvanju nasljeđa i važnosti Deklaracije", poručila je rezidentni predstavnik UN u BiH.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()