Incident vršnjaka u sarajevskoj školi opisan kao pokušaj ubistva

Gdje griješimo, u kakvom sistemu nam odrastaju djeca i mladi, ko je kriv

29.05.2024. 21:35
  • Podijeli:

Pokušaj ubistva - u sarajevskoj osnovnoj školi "Behaudin Selmanović". 

Ovako je okaraterisan jučerašnji incident vršnjaka, u kojem su dvojica ranjena. 

Osumnjičeni za krivično djelo, biće predat Kantonalnom Tužilaštvu. 

Gdje griješimo, u kakvom sistemu nam odrastaju djeca i mladi, ko je kriv... Pitanja mnogo, odgovora još manje.

Na mjestu gdje su se do jučer čuli dječiji smijeh, bezbrižni razgovori - danas tišina. Prožeta strahom i nevjericom.

Učenik koji je trebao da bude prijatelj, pokušao je da oduzme život svom vršnjaku. Utočiše dječije radosti i znanja, postalo je poprište pokušaja ubistva.

Izuzeti dokazi su na vještačenju. Motiv napada još nije poznat. Ranjeni dječak, van je životne opasnoti. U jutarnjim satima uslijedio je sastanak resornog ministarstva i Uprave škole.

Iz resornog ministarstva kako su kazali, od Uprave škole očekuju detaljne informacije, da li se radilo na prevenciji suzbijanja neželjenog ponašanja učenika, kao i an tome šta se radi na zaštiti. Iz resornog ministarstva traže i provkeru postojećih sigurnosnih protokola.

Ubrzo stiže i saopćenje Uprave škole

"Škola je u momentu kada se događaj desio poduzela sve mjere za rješavanje krizne situacije te postupila po važećim pravilnicima i Zakonima", piše u saopćenju kojeg je potpisao Kolektiv škole.

Dok se cijela zajednica pokušava oporaviti od šoka, uz konstantni strah, ponovo pitanje - ko je zakazao i šta se dešava sa društvom?

"Iz Srbije sam i vidjeli ste šta se desilo.. Neograničeno svašta nešto, dovodi do ovoga što se dešava sada djeci".

"Kućni odgoj, šta drugo. Vidite da nema poštovanja ni između njih. Ni prema starijima"

"Djecu previše izložena ekranizaciji, čini mi se da su baš nekako u tom svijetu".

"Nekako često čujem, djecu nam sad odgaja internet. Nije istina. Djecu odgajaju svi oni koji su s njima u kontaktu, i u tom kontekstu vrlo je važno da prepoznamo odgovornost svih, uključujući i roditelje", kažeTanja Tankosić Girt, psihologinja.

Da bi upravo roditelji trebali da snose najveću odgovornost, smatra i Dragan Mioković, policijac u penziji. Navodi da su destrukcije porodice i poremećen sistem vrijednosti, glavni krivci stanja u društvu.

"Uvijek se išlo na utakmice, navijalo se. Ja navijam za Sarajevo, nisu mi dragi Željovci, ali mi nikada nije palo na pamet da se bodemo noževima. Govorim vam o toj promjeni sistema vrijednosti", kaže Mioković.

Od maja prošle godine, i ubistava u Ribnikaru, u Republici Srpskoj od jeseni je na dužnosti 150 školskih policajaca. I to se, prema riječima resornog ministra pokazalo kao dobar potez.

"Od uvođenja školskog policijaca, do skeniranja sve i jedne škole, napravili bezbjednosne procjene sa svih aspekata, fizičkog, oeprativnog i tako drugog", kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

I dok društvo traži odgovornost u sistemu, sistem traži odgovore u društvu. Djeca - oni koji poput spužve upijaju sve oko sebe, čini se ostaju sama. Da biraju između dobra i zla.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()