Hercegovački brend koji osvaja Evropu: Na mliječne proizvode iz Pađena niko nije ravnodušan

Ova mljekara je osnovana 1999. godine u Bileći i početni kapacitet je iznosio skromnih 130 litara na dan, da bi 24 godine kasnije ukupni kapaciteti prerade mlijeka iznosili čak 100.000 litara na dan

15.10.2023. 18:39
  • Podijeli:

Jedan od najpoznatijih brendova u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu je bez ikakve sumnje mljekara Pađeni u Bileći.

Ova mljekara je osnovana 1999. godine u Bileći i početni kapacitet je iznosio skromnih 130 litara na dan, da bi 24 godine kasnije ukupni kapaciteti prerade mlijeka iznosili čak 100.000 litara na dan.

Ponos Hercegovine

Posjetili smo ovu mljekaru u Bileći, gdje nas je dočekao ljubazni domaćin, Goran Vukoje, koji je inače komercijalni direktor kompanije. Inače, učestvovanjem u programu "EU4Agri" ova mljekara je dodatno savremeno opremila pogon mljekare, koja je nakon toga unaprijedila svoje kapacitete. Osim zemalja regije, poput Srbije i Crne Gore, svoje proizvode izvoze i u zemlje EU.

"Proteklih godina krenuli smo još više ka osavremenjavanju, širenju i osvajanju novih tržišta. Danas zapošljavamo oko 170 radnika, a proizvode prodajemo na domaćem tržištu, tačnije na području cijele Bosne i Hercegovine", govori nam Vukoje na početku razgovora.

Ističe da dnevno prerade oko 100.000 litara mlijeka, koje otkupljuju od oko 800 kooperanata iz cijele BiH.

"Dakle od Bijeljine pa do Trebinja, a također mlijeko nabavljamo i sa dvije velike farme u Čapljini i Tomislavgradu", napominje naš sagovornik.

Goran Vukoje

Najprepoznatljiviji proizvodi Mljekare „Pađeni“ su tradicionalni proizvodi kao što su mladi kajmak, kajmak iz mješine, sir iz mješine, kao i torotan. U ovoj kompaniji kažu da se svi proizvodi spremaju na tradicionalan način po receptima naroda koji žive na ovim prostorima.

Tradicija naroda 

"Svi ovi tradicionalni proizvodi rade se ručno, kao i pakovanje i mnogo je zahtjevnije od ostalih proizvoda, zbog samog načina izrade", dodaje Vukoje.

"Prošlo je nekoliko godina kako izvozimo naše proizvode u zemlje Evropske unije, tačnije Njemačku, Švedsku, Sloveniju, Hrvatsku. Vjerujte da npr. do Švedske treba pet dana ili čak više da dođe naša roba do polica ili restorana. Pretežno u tim mjestima živi bh. dijaspora.

Posebno je kako navodi zadovoljan projektom "EU4Agri", a učešćem su dobili sufinansiranje za izgradnju solarne elektrane na krovu mljekare za vlastite potrebe kapaciteta 148 kw i dva laboratorijska instrumenta krioskop i ph metar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()