Građani FBiH od polovine 2024. godine neće morati donositi CIPS potvrde u banke

U objavi na društvenim mrežama, Forto je naglasio kako je "objavljen rat" CIPS-ovoj potvrdi

05.10.2023. 12:31
  • Podijeli:
licna_karta (1)-63dfa44c781c9.webp Foto: VladaUKS

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto saopćio je kako je ovo ministarstvo poduzelo određene aktivnosti na digitalizaciji takozvanih CIPS potvrda, a olakšanje u ovom smislu već bi trebali osjetiti građani u FBiH tokom 2024. godine.

U objavi na društvenim mrežama, Forto je naglasio kako je "objavljen rat" CIPS-ovoj potvrdi. 

"Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS-u", rekao je Forto.

Također, pozvao je sve općine i kantone da se jave Ministarstvu komunikacija i prometa kako bi razgovarali o ukidanju CIPS prijava.
"Pozivam općine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno", zaključio je Forto.

Upravo su ove potvrde na neki način godinama u Bosni i Hercegovini bile sinonim za prekobrojnu i prilično "dosadnu" administraciju i birokratske procedure sa kojima su se susretali svi građani Bosne i Hercegovine.

Ministar Forto ovu odluku je saopćio u jeku 6. Digitalnog samita za Zapadni Balkan koji upravo ima za cilj transformaciju i digitalizaciju društva.

Tokom prvog dana samita, Forto se sastao i sa njemačkim sekretarom u Ministarstvu za digitalizaciju i promet, a sa kojim je upravo razgovarao o unapređenju digitalnih usluga.

"Njemačka je spremna pomoći Bosni i Hercegovini da uhvati korak sa ostatkom Evrope u procesu digitalizacije koji je od ključnog značaja za svaki drugi vid razvoja i napretka", poručio je državni sekretar Ministarstva za digitalizaciju i promet Savezne Republike Njemačke Stefan Schnorr.

Zajednički je ocijenjeno da je od presudnog značaja ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu kao i rješavanje izazova kao što su kibernetička sigurnost, zaštita privatnosti i etički aspekti tehnologije.

Ministar Forto je naveo kako Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu predstavlja izvanrednu priliku za zajednički rad na unapređenju našeg digitalnog ekosistema, naglasivši kako ovaj događaj može ozvaničiti "početak nove ere digitalnog razvoja regiona u kojoj ćemo zajedno graditi prosperitet i bolju budućnost za sve naše građane".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()