Fotograf pronašao prirodni fenomen: Pogledajte nestvarne prizore kanjona rijeke Vrbas

Kanjon rijeke Vrbas sigurno je jedno od najljepših područja u Bosni i Hercegovini, smatra Boris

20.04.2023. 10:39
  • Podijeli:
Kanjon_Vrbas_foto_Boris Trogrančić2-6440d9f8d4937.webp Foto: Boris Trogrančić

Fotograf Boris Trogrančić oduševljava senzacionalnim kadrovima nastalim širom Bosne i Hercegovine. Ovih dana pronašao je još jedan dragulj – kanjon rijeke Vrbas.

"U fotografskom putu kroz sjeverni dio Bosne i Hercegovine naišao sam na nevjerovatne prizore kanjona rijeke Vrbas, između grada Jajca i Banje Luke. Nekoliko puta sam stajao kako bih se divio nestvarnim prizorima prirode. Kanjon rijeke Vrbas sigurno je jedno od najljepših područja u Bosni i Hercegovini”, smatra Boris.

Kanjon se sastoji od dva manja kanjona, Podmilačje i Tijesno. Proteže se od Banje Luke pa sve do Jajca, a ovdje se uz samu cestu pružaju nevjerovatni prizori. Rijeka Vrbas probila je vapnenačke stijene i tako stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uvjetima, kakvi vladaju u kanjonskom ekosistemu, razvile brojne endemske biljne i životinjske vrste – poručuje Trogrančić.

Vrbas izvire na planini Vranica kod Fojnice, a ulijeva se na sjeveru Bosne i Hercegovine u Savu. Na Vrbasu se nalazi i umjetno jezero Boćac, nastalo za potrebe hidroelektrane u blizini Mrkonjić Grada – kazao je fotograf, koji je u kanjonu pronašao i zanimljiv prirodni fenomen – kameni most.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()