Federacija BiH gradi "Palatu pravde"

Potpisan Memorandum o saradnjim između Vlade FBiH i VSTV-a BiH

09.01.2023. 17:38
  • Podijeli:
pravda-sud-pixabay.jpg

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija potpisali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu Memorandum o saradnji između Vlade FBiH i VSTV-a BiH.

Ovaj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju "Palate pravde Federacije BiH“, novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH, javlja Anadolija.

Potpisanim Memorandumom stvaraju se i uslovi za uspostavljanje Posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i osiguranje uslova za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Navedeno uključuje osiguranje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima.

Federalni premijer posebno je naglasio dobru saradnju Vlade i VSTV-a BiH, koja je i dovela do potpisivanja ovog dokumenta važnog za jačanje federalnog pravosuđa.

"Izgradnjom "Palate pravde Federacije BiH" u kojoj će biti trajno smještene pravosudne institucije, potvrđujemo čvrsto Vladino opredjeljenje u stvaranju potrebnih uslova za rad federalnog pravosuđa. Vlada osigurava sredstva neophodna za izgradnju ovog namjenskog objekta, kao i za rad Posebnih odjela Suda i Tužilaštva", izjavio je Novalić.

Vlada FBiH će za potrebe projektovanja, izgradnje i opremanja „Palate pravde FBiH“ u federalnom budžetu osigurati više od 21 milion KM. Također, ovim memorandumom se regulira i izdvajanje budžetskih sredstava za osiguranje privremenog smještaja Posebnih odjela u prostorije koje trenutno koristi Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH, što podrazumijeva i izmiještanje Federalnog ministarstva pravde i Ustavnog suda FBiH te adaptaciju i opremanje privremenih smještajnih kapaciteta. S ciljem što skorijeg početka rada Posebnih odjela, iz federalnog budžeta bit će izdvojeno 2.950.000 KM za adaptaciju i opremanje prostorija u objektu u ulici Valtera Perića u Sarajevu, a gdje će do izgradnje „Palate pravde“ ovi odjeli biti privremeno smješteni. Ovaj proces podrazumijeva i imenovanje noilaca pravosudnih funkcija i dodatno kapacitiranje Sudske policije FBiH.

Predsjednik VSTV-a BiH iskazao je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ovog značajnog dokumenta, kojim se VSTV BiH i Vlada FBiH usaglašavaju o provedbi ciljeva Memoranduma kroz uzajamnu saradnju, koordinaciju aktivnosti i poštovanje nadležnosti svih uključenih institucija, a na osnovu Akcionog plana za implementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

"Zahvaljujem se u ime VSTV-a BiH, cijele pravosudne zajednice, ali i građana za čiju dobrobit je i najvažnije da imamo ovakve aktivnosti koje vode ka što kvalitetnijem i efikasnijem pravosuđu", poručio je Lagumdžija.

Prema Memorandumu, VSTV BiH će, između ostalog, po potrebi revidirati svoju odluku o broju sudija Vrhovnog suda FBiH i tužilaca Federalnog tužilaštva za rad u Posebnim odjelima, u skladu sa iskazanim potrebama tih pravosudnih institucija. Također će, nakon zvanične obavijesti Vlade FBiH o stvaranju potrebnih uslova za privremeni smještaj Posebnih odjela (do izgradnje „Palate pravde“), pokrenuti procedure izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija u Posebnim odjelima (posebni zamjenik glavnog federalnog tužioca, federalni tužilaci i sudije Vrhovnog suda FBiH).

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministar pravde Mato Jozić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, predsjednik Antikorupcionog tima Vlade FBiH Eldan Mujanović, te direktor Sekretarijata VSTV-a BiH BiH Admir Suljagić i zamjenik direktora Hajro Pošković.

Vlada FBiH je na tematskoj sjednici održanoj prošlog mjeseca dala saglasnost na Memorandum o saradnji sa VSTV-om BiH, te ovlastila premijera za njegovo potpisivanje. Memorandumom je predviđena i redovna razmjena informacija o provođenju dogovorenih aktivnosti, a zaključen je na neodređeni vremenski period, odnosno do potpune provedbe projekta izgradnje „Palate pravde“, te potpunog preseljenja i funkcioniranja svih institucija koje će biti smještene u ovom objektu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()