Evropa je dokaz: Manje sati na poslu znači bolje rezultate

Smanjenje radnog vremena kompenzirano je naglim povećanjem produktivnosti, napominju autori studije

30.06.2023. 06:45
  • Podijeli:
IT stručnjak, posao, žena, kompjuter Pixabay-6401d3d92b844.webp Foto: Pixabay

Dok sve više poslodavaca u Evropi svojim zaposlenicima nudi mogućnost skraćenog radnog vremena, analize pokazuju da se manji broj radnih sati uspješno kompenzira povećanjem produktivnosti.

Honorarci

Od 1995. godine zaposlenici u eurozoni u prosjeku su postali gotovo 25 posto produktivniji, pokazuje analiza UniCredit Bank Austria.

Dok se broj zaposlenih ljudi u europodručju od 1995. povećao za oko 30 posto, broj radnih sati porastao je samo za oko 23 posto. Broj radnih sati po stanovniku smanjio se u prosjeku za oko 90 sati godišnje, u Austriji čak za 180 sati, pokazuju izračuni UniCredit banke.

Istodobno, bečka banka navodi da je udio honorarno zaposlenih u zemljama s eurom od 1995. do prošle godine porastao s 13 posto na 20,5 posto. U Austriji je 2022. bilo čak 30 posto takvih zaposlenika, a više od polovice njih je time zadovoljno i ne traži stalno zaposlenje.

Smanjenje radnog vremena kompenzirano je naglim povećanjem produktivnosti, napominju autori studije. Od 1995. zaposlenici u europodručju u prosjeku su postali gotovo 25 posto produktivniji. Pritom očekuju daljnje smanjenje broja radnih sati po stanovniku.

"Broj odrađenih radnih sati po stanovniku u europodručju smanjio se za više od šest posto između 1995. i 2023. godine. Unatoč tom padu, značajan porast produktivnosti i povećanje broja zaposlenih omogućili su realni rast dodane vrijednosti za oko 50 posto", napisao je Stefan Bruckbauer, glavni ekonomist UniCredit Bank Austria, u saopćenju za javnost.

Promjene

Kako očekuje, smanjenje broja radnih sati po stanovniku nastavit će se i idućih godina.

"Društvene i demografske promjene postat će veliki izazov sa stajališta održavanja prosperiteta u Evropi", dodao je Bruckbauer, istakavši da se u Sjedinjenim Američkim Državama broj radnih sati po zaposleniku povećao u posljednjem desetljeću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()