Evo šta je potrebno prvo uraditi nakon ujeda zmije

U ovakvim situacijama najbitnije je odmah reagovati i poznati pomoć naročito ako osjetimo teže simptome

17.07.2023. 20:50
  • Podijeli:

U posljednjim danima svjedočimo sve većem broju ujeda insekata i zmija i to sa itekako teškim posljedicama, čak i smrtonosnim kao što se do desilo sa ženom u Čačku nakon ujeda stršljena.

U ovakvim situacijama najbitnije je odmah reagovati i poznati pomoć naročito ako osjetimo teže simptome.

Ono što je najbitnije je da se brzo pozove hitna pomoć, nakon ujeda zmije.

"Jako nam je bitan podatak ako se mogu zapamtiti karakteristike zmije, naravno ne izlažući se dodatnoj opasnosti i da li je ona imala šaru na trupu, po tipu cik caka. Takvu osobu potrebno je staviti u sjedeći ili ležeći položaj na način da je mjesto ujeda zmije ispod nivoa srca. Ono što moramo izbjegavati u slučaju ujeda zmije jeste isisavanje otrova", poručuje Naida Guzonjić, doktorica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Pored zmija, veoma opasni su ujedi insekata koji izazivaju jednu sistemsku alergijsku reakciju koja je opasna po život.

"Koja podrazumijeva nastanak simptoma svega nekoliko sekundi do nekoliko minuta nakon izlaganja alergenu. Takvi pacijenti počinju da osjećaju gubitak daha, javlja se otežano disanje, otok jezika, otok grla, stezanje u grlu, uznemirenost, bledilo, preznojenost pa sve do gubitka svijesti", ističe doktorica Naida.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()