Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije

Naučnici istražili povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim zagađenjem vazduha i učestalosti depresije i anksioznosti

13.02.2023. 15:20
  • Podijeli:
sarajevo_smog zagadjenost - anadolija (2)-63b9422e784ae.webp Foto: Anadolija

Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od depresije, pokazuju dvije nove studije objavljene u mreži naučnih časopisa JAMA.

Studija objavljena u petak u časopisu JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim razinama zagađenja vazduha povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim nivoima zagađivača zraka povezana s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Zagađenje vazduha dugo se povezuje s raznim bolestima

Zagađenje vazduha dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i ove nove studije, da zagađenje vazduha takođe utiče na mentalno zdravlje.

Za istraživanje učinaka zagađenja vazduha na starije Amerikance, naučnici s Harvarda i Sveučilišta Emory analizirali su podatke gotovo devet miliona ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje Medicare. Riječ je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije.

Više od 1.52 miliona njih imalo je dijagnozu depresije tokom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea.

"Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim nivoima zagađenja vazduha i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi", rekli su naučnici.

"Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnoj životnoj dobi", rekli su. "Oni su istodobno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uslovima, uključujući zagađenje vazduha."

"Starije osobe mogle bi biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem"

Za potrebe studije naučnici su mapirali razine zagađenja i uporedili ih s adresama pacijenata.

Zagađivači kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, dušikov dioksid, koji uglavnom proizlazi iz emisija plinova u prometu, i ozon, koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije.

Naučnici su rekli da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osjetljivosti.

"Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u usporedbi s mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posljedica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih tjelesnih bolesti i smrti", rekli su, piše Index.

U drugoj studiji, naučnici u Britaniji i Kini istraživali su povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim zagađenjem vazduha i učestalosti depresije i anksioznosti.

Proučavali su skupinu od gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, tokom razdoblja od 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i pri nivoima zagađenja ispod britanskih standarda kvalitete vazduha.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()