Djeca prvi put vakcinisana protiv HPV-a

Djeci od 11 do 14 godina, i dječacima i djevojčicama, obezbijeđena je besplatna vakcina protiv humanog papiloma virusa

31.03.2023. 20:26
  • Podijeli:

U Domu zdravlja u Banjaluci, počela je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koja bi od ponedjeljka trebalo da započne i u ostalim Domovima zdravlja širom Republike Srpske. HPV je najčešći uzročnik raka grlića materice, zbog čega je kako navode ljekari, prevencija vakcinacijom veoma bitna. U ovu svrhu nabavljeno je pet hiljada vakcina.

Djeci od 11 do 14 godina, i dječacima i djevojčicama, obezbijeđena je besplatna vakcina protiv humanog papiloma virusa, finansirana od strane Vlade Republike Srpske.

"Vakcinacija je značajna protiv HPV-a. Naime, na ovaj način štitimo od najčešćih tipova hpv-a koji mogu da izazovu karcinome najčešće reproduktivnog sistema, češće žena ali može i muškaraca", smatra Dubravka Stanković Prača, majka 15-godišnje djovojčice koja je danas među prvima primila vakcinu.

"Preporučuje se prvenstveno za djecu uzrasta od 11 do 14 godina, zato što je u toj dobi najefikasnija, neuporedivo je efikasnija u smanjenju učestalosti karcinoma nego kada se daje kasnije", kazala je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

A ukoliko se daje kasnije, odnosno osobama starijim od 14 godina, vakcina se plaća.

“Ta vakcinacija će se raditi u Inst. za javno zdravstvo RS. Cijena jedne doze je 210 KM. Ono što je bitno je da se ukupno primaju dvije doze, jedna je kada se primi danas, a druga je za godinu dana”, rekla je Aćimović.

Rak grlića materice, kao četvrti najčešći kod žena, nije jedini čiji je uzročnik hpv, a koji često može biti i koban.

"U toku godine u Republici Srpskoj od samog karcinoma od jednog od najčešćih malignih bolesti koji pokreće HPV virus oboli oko 200 žena. Nažalost od tih 200 žena, 50 ih umre”, rekao je Milan Latinović, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske.

Ova vakcina postoji već 15 godina, a kao izuzetno efikasna pokazala se u mnogim zemljama svijeta.

"U našem komšiluku imamo jedan od vrlo dobrih primjera, to je Slovenija koja je za nekoliko godina smanjila učestalost grlića materice za 70 procenata", dodaje Aćimovićeva.

Po prvi put u Republici Srpskoj danas je vakcinisano petoro djece. Četiri djevojčice i jedan dječak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()