Danka stvara umjetnost na tanjiru

Dekoracija jela je jako važna i uz malo truda, a mnogo mašte i kreativnosti, svaka trpeza može da izgleda svečano

18.03.2023. 10:55
  • Podijeli:
meze_5 (1)-641589f07046d.webp Foto: SeeSrpska

Danka Reljić je kuvar ne po zanimanju već po životnom opredjeljenju.

Odnedavno vodi stranicu Panino – peciva&meze na Instragramu na kojoj objavljuje slike prvenstveno meza i domaćih peciva pri čemu akcenat stavlja na dekoraciju. To je hobi, ali i stil života.

S Dankom smo razgovarali o umijeću serviranja i dekorisanja hrane, ali i o važnosti i potrebi pripremanja hrane kod kuće.

"Ubrzan tempo života uzima svoj danak i gubi se tradicija svakodnevnog porodičnog ručka. U nedostatku vremena poseže se za gotovom kupovnom i polusmrznutom hranom, objeduje kad ko ima vremena ili se oslanja na kućnu dostavu hrane. Na taj način se ljudi i udaljavaju jedni od drugih. Porodični ručak nije samo konzumiranje hrane, to je i čin stvaranja bliskosti, razmjena utisaka i emocija" , objašnjava Danka.

Hrana bi trebalo da povezuje i okuplja ljude i stoga bi trebalo da čitav proces od kupovine do serviranja hrane bude uživanje, a ne obaveza.

"Oduvijek sam voljela da kuvam. Volim našu tradicionalnu kuhinju, ali sam uvijek pokušavala da jela prilagođavam sebi i potrebama svoje porodice. Željela sam da jelu dam sopstveni pečat. Nekada upotrebljavam samo drugačije začine, a nekada mi je neko jelo inspiracija da napravim nešto sasvim novo. Nije mi teško da se potrudim i smislim nešto novo i za svoju dušu. Najviše volim da radim sa tijestom. Rado eksperimentišem sa različitim vrstama brašna. Ne volim kada me pitaju da li više volim spremati slana ili slatka jela. Svako jelo zahtijeva trud i ima svoju priču. Recimo, kada su u pitanju torte, tu sam tradicionalista. Ne koristim gotove smjese ili kupovne kore, fondan i sl., već filove kuvam na pari a kore nerijetko sušim, objasnila je Danka koja stvara umjetnička djela na tanjiru", kaže Danka.

Povrće uzgaja u plasteniku da bi svježeg sezonskog povrća bilo tokom cijele godine, jer sve vrste povrća uz kuvanje koristi i za dekoraciju jela.

"Mislim da mnoge namirnice na našim prostorima nisu iskorištene u svom punom potencijalu. Nismo svjesni kolika je prednost to što ovdje imamo mogućnost da uzgajamo sopstvene bašte. U svijetu vlada prava pomama za organskim namirnicama, a kod nas je to još uvijek uobičajeno za većinu seoskih domaćinstava. Nažalost, ovdje ljudi nisu otvoreni za eksperimentisanje sa okusima i nerado izlaze iz tradicionalnih okvira. Godinama svojoj porodici pripremam pomalo drugačije obroke", rekla je Danka za portal SeeSrpska.

Dekoracija jela je jako važna i uz malo truda, a mnogo mašte i kreativnosti, svaka trpeza može da izgleda svečano.

"Obilje boja, oblika, tekstura, mirisa i ukusa moguće je iskombinovati sa našim uobičajenim namirnicama i začinima. Ne samo da je lijepo za oko, već i pojačava ukus osnovnog jela. Meze su dobar primjer. Sam način serviranja meze daje nam mogućnost da se igramo hranom. To je za mene jedan vid umjetnosti i oplemenjivanja trpeze. Trudim se da svaka meza koju pravim bude drugačija. Pokušavam da je prilagodim datom trenutku i prilici, godišnjem dobu i sl.", kaže i dodaje: "Obradujem se svaki put kada uspijem da zadivim ljude onim što pravim. Volim spremati hranu za druge. Moja porodica to najbolje zna. Prijatelji takođe. Oni su me i podstakli da otvorim profil na Instagramu i pokažem ono što radim, kaže Danka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()