Danas počinje izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica

Tramvaj će se kretati od Ilidže, preko Butmira i Sokolović Kolonije, do Hrasnice. Izgradnja će koštati 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj

04.10.2023. 08:59
  • Podijeli:
tramvaji_sarajevski 3-1664291343180.webp Foto: Una

Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice počinje danas i trajat će 18 mjeseci.

Početak radova je planiran za prošlu sedmicu, ali je prolongiran do danas. Tramvaj će se kretati od Ilidže, preko Butmira i Sokolović Kolonije, do Hrasnice. Izgradnja će koštati 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Investitor je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Izvođač radova je konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret, a rok za završetak radova je 18 mjeseci.

Ukupna dužina tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice bit će 13 kilometara (u oba smjera) te će biti po deset stanica u oba smjera. U Famosu (Hrasnica) će biti okretaljka ka Ilidži.

Prije dvije godine je završena izgradnja saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice, kao i zelenog pojasa između saobraćajnica kojim će se tramvaji kretati. Tokom izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice bit će rekonstruirana okretaljka na Ilidži.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()