Danas isplata 750 KM nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece

Evo šta podrazumijeva ova odluka Vlade Republike Srpske koja je stupila na snagu 15. septembra

20.09.2022. 07:37
  • Podijeli:
Banjaluka Gospodska_UNA.JPG Foto: UNA

Danas počinje isplata mjesečne pomoći od 750 KM koju će do kraja godine primati nezaposleni roditelji sa četvoro i više djece.

Pravo na novčanu podršku od 750 KM ostvaruju nezaposleni roditelji iz višečlanih porodica sve dok je jedno od četvoro ili više djece maloljetno.

“Naglašavamo i da se pravo na podršku ostvaruje ako je nezaposlen jedan od roditelja - otac ili majka, a ne samo majka, kako je to do sada često interpretirano u javnosti”, poručuju iz Vlade Republike Srpske.

Ovo su samo neki od uslova koji su definisani Odlukom o isplati finansijske pomoći za višečlane porodice, a koja je objavljena u Službenom glasniku RS.

U Odluci je još navedeno da je neophodno da nezaposleni roditelj ima državljanstvo BiH, odnosno RS i da ima mjesto prebivališta u Republici Srpskoj ili na teritoriji Brčko Distrikta BiH, a sa državljanstvom Republike Srpske.

Isplata ovog vida finansijske podrške prestaje kad najmlađe dijete navrši 18 godina života, smrću korisnika, zasnivanjem radnog odnosa, ostvarivanjem prava na penziju, gubitkom državljanstva Republike Srpske i BiH, te ukoliko dođe do promjene prebivališta izvan Republike Srpske ili teritorije Brčko Distrikta.

Finansijska pomoć uspostavljena ovom odlukom odnosi se na 2022. godinu, a prava iz ove oblasti će biti predmet zakonske regulative čija primjena se očekuje stupanjem na snagu 1. januara naredne godine, kao trajna mjera pronatalitetne politike.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da to podrazumijeva da će u narednim godinama ova pomoć biti materijalno davanje sa plaćenim porezima i doprinosima.

Kako do pomoći od 750 KM?

Ovu vrstu podrške roditelji mogu dobiti na dva načina.

-       Prvi, ako se prijave na javni poziv, koji će pripremiti Ministarstvo porodice i omladine RS, te ukoliko se nakon javnog poziva utvrdi da ispunjavaju uslove;

-       Drugi način dolazi po automatizmu, ako je roditelj korisnik prava iz dječije zaštite.

Јavni poziv raspisaće Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, i objaviti ga u Službenom glasniku RS, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Ministarstva.

Po objavljivanju javnog poziva, potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava iz dječije zaštite posredstvom Јavnog fonda za dječiju zaštitu, a koji će finansijsku pomoć dobijati automatski, po osnovu evidencija koje vodi ovaj fond, podnesu zahtjev za finansijsku pomoć sa potrebnim dokazima na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta: Trg Republike Srpske jedan, Banjaluka.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske saopštilo je da sve informacije u vezi sa realizacijom odluke o isplati finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u iznosu od 750 KM mogu dobiti pozivom na brojeve telefona 051 338 332 i 051 338 309 ili na mejl adresu info@mpos.vladars.net.

Јavni poziv biće otvoren 30 dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()