Cijene nekretnina u BiH dosegle vrhunac: Pad se neće desiti ni u ovoj godini

"Bez kredita... pa sad s obzirom kakva je situacija teško. Razmišljaš li o kupovini stana - sada mi je rano ali nekada kasnije da", kaže Nasiha Komšić

21.04.2024. 21:35
  • Podijeli:

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini već dugo su na najvišem nivou. U posljednje tri godine prema procjenama, cijene su porasle za 18 posto.

Iako su cijene dosegle vrhunac i svi očekuju stagnaciju pad cijena vjerovatno neće desiti ni u ovoj godini.

Kupovina stana u današnje vijeme izgleda kao igra Monopola. Ali, umjesto novčića - tu je mnogo plaćanja i još manje zarade... Kada pomislite da ste uštedili, shvatite da nije dovoljno ni da pređete preko praga....

"Bez kredita... pa sad s obzirom kakva je situacija teško. Razmišljaš li o kupovini stana - sada mi je rano ali nekada kasnije da", kaže Nasiha Komšić.

"Bez hipoteke ne bi nikako moglo. Sa našim primanjima teško da neko može kupiti, mislim može, ali će se zadužiti najmanje 20, 30 godina. Tako većina mladih kupuje, i tako je moj sin kupio stan".

Stan planira kupiti i Ajdin. Svjestan stanja na tržištu nekretnina, već je poredao prioritete.

"Treba da bude mirno, okruženo stvarima neophodnim za život. Škola, vrtić, osnovne životne potrebe. Ovo što danas svako ide u centar grada mislim da je greška, mislim da su bolja prigradska mjesta", kaže Ajdin Piralić.

A, kupci upravo u strogom centru grada, najčešće traže stanove. S obzirom da su najtraženije, time su i najskuplje. Za kvadrat u strogom centru budite spremni izdvojiti i do osam hiljada maraka.

"Govorimo o nekoj novogradnji, mada u centru nema novogradnje. Dok cijene nekretnina, recimo u Hadžićima, Vogošći su oko 3500 maraka", pojašnjava Spaho Ljajić, stručnjak u oblasti nekretnina.

Dodaje da prognoze nisu optimistične.

"Da će doći do skorije stabilizacije cijena nekretnina u Sarajevu prognoze nisu optimistčne. Potrebno je da kako kažu stručnjaci da se krene u masovniju izgradnju. Prema njihovim procjenama to bi trebalo biti od 900 do 1000 stambenih jedinica", poručio je Ljajić.

I tek tada bi se mogla očekivati niža cijena kvadrata. Ali, novogradilišta u Sarajevu gotovo i da nema..

"U Istočnom Sarajevu su pristojne cijene, ali tamo imamo invaziju gradnje. Mi sad u Istočnom Sarajevu imamo 30ak gradilišta. Velika je ponuda", ističe Ljajić.

Situacija nije ništa drugačija ni u ostatku zemlje. Mostar, Tuzla, Banja Luka, Zenica u korak su cijenama nekretnina u Sarajevu. S obzirom da je potražnja i dalje velika, da mnogi u nekretninama, vide zaradu i investiranje, bilo kakve prognoze trenutno su rizične

"... jer nemamo nekakvih imputa, statističkih podataka o tome ko su korisnici nekretnina, kakvo je njihovo imovinsko stanje, da li imaju jednu ili više nekretnina. Ali moguće je da će doći do stagnacije cijene nekretnina", pojašnjava ekonomista Admir Čavalić.

Ali stagancija ne znači i pad cijena. Podsjećanja radi, cijena kvadrata prije pet godina u novogradnji u prosjeku koštala je oko 1.750 maraka. Danas je pola kvadrata. Možda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()