"Četvoročlana porodica na berbi mandarina dnevno zaradi 200 eura, ne plaćaju ni hranu, ni gorivo..."

Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za privredu opštine Ljubinje, ističe da je berba mandarina dobro plaćena, što privlači radnike.

23.10.2023. 12:20
  • Podijeli:
mandarina pixabay-1665924747057.webp Foto: Pixabay

Hercegovina, poznata po svojim prekrasnim pejzažima i plodnim poljima, sada je u središtu berbe mandarina, koja pruža prilike za radnike. U Ljubinju, kao i u cijeloj Hercegovini, nedostatak radne snage postaje sve veći problem, a jedan od ključnih faktora je razlika u zaradama između domaćih i drugih regija.

U vrijeme obimnijih radova, poput berbe mandarina, teško je pronaći nadničare u Hercegovini jer mnogi odlaze u primorske krajeve ili zapadnu Hercegovinu gdje su zarade primamljivije.

Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za privredu opštine Ljubinje, ističe da je berba mandarina dobro plaćena, što privlači radnike. Međutim, to stvara i nove izazove.

Kaže da u Ljubinju ima slučajeva da cijela četvoročlana porodica iz Ljubinja odlazi na berbu mandarina, jer tamo imaju čiste zarade 200 eura, s obzirom na to da ne plaćaju ni hranu, ni gorivo za odlazak i povratak kući, gdje samo prespavaju, ali se onda suočavaju s drugim problemom, u kome domaće njive zarastaju u korov, jer ne dobijaju nikakve subvencije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()