Čeka li nas uskoro novi inflatorni udar?

Na dobrom smo putu, ali još nismo izašli iz šume

27.07.2023. 20:32
  • Podijeli:

Prema predviđanjima MMF-a, cijena žitarica na globalnom nivou mogla bi rasti oko 15 odsto u narednom periodu, zbog povlačenja Rusije iz crnomorskog sporazuma o žitu. Cijene nafte već rastu i to posljednje četiri sedmice zaredom, a sva predviđanja pokazuju da će takav trend biti nastavljen i u narednom periodu.

Na dobrom smo putu, ali još nismo izašli iz šume – tako je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda opisao borbu sa inflacijom širom svijeta. Iako ona blago pada – očekuje se da će na svjetskom nivou iznositi oko 6,8 odsto do kraja godine, nova predviđanja govore da će trajati duže nego što je očekivano.

"Očekujemo da će to trajati još godinu, godinu i po dana. Do kraja 2024. odnosno početka 2025. inflacija bi trebalo da se vrati na ciljeve Centralne banke", rekao je Pierre - Olivier Goruinchas, glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda.

Usporavanje infalcije očekuje se i u BiH – sa 10,2 odsto, koliko je iznosila u prvih pet mjeseci ove godine, očekuje se da ukupna stopa ove godine iznosi 7,7 odsto, ali to je i dalje neugodno visoko, kažu u Centralnoj banci BiH. Ekonomista Saša Stevanović smatra da bi ta stopa mogla biti i viša. Sve će, kaže, zavisiti od daljeg rasta cijena hrane I nafte na globalnom nivou, što je, u ovom trenutku, teško prognozirati.

"Ukoliko se uvedu nove sankcije, ukoliko se spriječi izvoz žita, ukoliko vi spriječite nekoga ko ima zalihe žita ili nafte da ih izvozi, onda će to podići cijenu. A sve to bio bi okidač i za lov u mutnom i nova lančana poskupljenja", smatra Stevanović.

Kad imate inflaciju, dodaje on, svako nastoji da taj šok u ekonomiji iskoristi, pa podignu se cijene i koje nisu opravdane.

Serija poskupljenja, po svemu sudeći počeće sa cijenama goriva. One se povećavaju već četvrtu sedmicu zaredom, i tu nije kraj. Nezvanične prognoze govore da će cijena vrlo brzo rasti i za dvadesetak feninga po litri. Kada se tome dodaju pripreme za školsku godinu, sezonu grijanja i zimnicu, jasno je da je pred građanima još jedna izazovna jesen.

Opširnije u prilogu Anđelka Jandrića.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()