Broj donacija nakon ukidanja PDV-a na poklonjenu hranu nikad manji

Može li u BiH išta jednostavno?

12.12.2023. 22:00
  • Podijeli:

S ukidanjem PDV-aa na doniranu hranu, činilo se da su svi problemi, s kojima se suočavaju javne kuhinje u BiH, riješeni. Međutim, na terenu paradoks.

Donacija od firmi nikada manje. Jedan od razloga - nepoznavanje administrativnih procedura.

Može li u BiH išta jednostavno?

Udruženja suočena sa preprekama koje nisu očekivali. Iako je izgledalo da će primjena zakona biti jednostavna, na terenu je drugačija situacija što pokazuje i broj donacija.

Nakon prve velike donacije u oktobru, druga je stigla stigla tek jutros u Udruženje Pomozi.ba.

"Nazvala je jedna kompanija da žele da doniraju 77 paleta soka, rok je za tri dana. To je operativno veliki izazov. Ali dok smo mi ovdje, trenutno se tovare kamioni, to su skoro neka tri šlepera soka koja ćemo mi distribuirati u narednim danima, tj. Sutra jer kratak nam je rok", kazao je Elvir karajlić, osnivač i predsjednik Udruženja Pomozi.ba.

Najveći problem predstavlja kratak rok donirane hrane.

"Šta ako se desi da robu koja ističe za pet dana, ističe danas i preko vikenda ne radimo ili živimo u lokalnim zajednicama u kojima često nestaje struja. Onda se može desiti da robs četvrti ili peti dan ne može da bude podijeljena krajnjim korisnicima i onda mi dolazimo u situaciju da onaj koji pomaže javnim korisnicima mora platiti pdv za uništavanje takve hrane", istakao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Danas su objavljeni vodiči za kompanije i narodne kuhinje ali postoji još dosta prostora za unaprijeđenje cijelog sistema. Neki od glavnih problema su:

"Mislim da ljudi nisu dovoljno dobro upoznati sa samom mehanikom zakona i logistike a druga stvar je kratkoća rokova što je zapravo realnost s obzirom da kratkoća rokova štiti porezni sistem Bosne i Hercegovine od mogućih malverzacija. Malverzacije su ozbiljan problem za čitav ovaj proces. Treća stvar je logistika prelaska hrane iz kompanije u javnu kuhinju", kaže Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

"Ukoliko se radi o lako kvarljivim namirnicama tipa mliječnih proizvoda, svježih mjesnih proizvoda ona ne smije biti transpontirana u vozilima koja nisu u hladnom lancu, koja nisu prikladna za transport hrane, možemo dovesti do kontaminacije ili kompromitovanja te hrane", poručio je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz UIO su istakli da je broj donacija ispod očekivanja ali detaljan broj nisu iznijeli. Jedan od razloga malog broja donacija je i administracija, nepravilno ispunjavanje evidencije.

"Možda su upisali kao nekad ranije što su radili donacije, pa su pisali u drugi tip dokumenta odnosno nisu u potpunosti bili upoznati da je za donacije osmišljen poseban tip dokumenta koji prati samo te donacije", smatra Muharem Mašinović, pomoćnik direktora iz sektora za poreze UIO BiH.

Upravo zbog toga je naznačena mogućnost formiranja digitalnog registra kojim bi bila omogućena što lakša i veća donacija hrane. Bitno je da se radi na unapređenju realizacije Zakona jer svima je cilj da niko ne bude gladan i niko ne bude sam.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()