Bosna i Hercegovina i dalje najugroženija minama u Evropi

PAZI MINE - na ovakav natpis možete naići bilo gdje u BiH

12.04.2023. 09:10
  • Podijeli:

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja u Evropi, koja je najugroženija minama.

Površina za koju se nakona rata sumnjalo da je pod minama, iznosila je čak 4.200 kvadratnih kilometara. Danas zagađenost minama u Federaciji iznosi oko 760 kilometara kvadratnih, a u Republici Srpskoj oko 199 kvadratnih kilometara, što i dalje predstavlja opasnost po stanovništvo, ali i nemogućnost za iskorišćavanje svega onog što nam pruža priroda.

PAZI MINE - na ovakav natpis možete naići bilo gdje u BiH. Danas mine prekrivaju 1,69% ukupne površine, a prema Strategiji protivminskog djelovanja, BiH bi do 2027. godine, trebala biti potpuno očišćena od mina. Ovakav cilj, ipak, teško da će biti ispunjen, jer novca je sve manje, a donatori sve više napuštaju BiH.

"Kada vidite koliko se godišnje čisti kvadratnih kilometara i koliko je još preostalo, operativno se ne može završiti. Ali, mogu se završiti neke ključne pozicije, kao što su Doboj, Teslić, Kotor Varoš. To se može završiti. Prema našim procjenama sigurno je od tih ukupnih površina preko 70% pod šumama i definitivno da se neke zainteresovane strane moraju uključiti u finansiranje", kaže Dragan Kos iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Rukovodilac Sektora za organizaciju i deminiranje i uklanjanje eskplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, Mustafa Kadribegović takođe smatra da se zacrtani rok do 2027. godine teško može ostvariti, ali ipak nije nemoguće.

"Kako sada stvari stoje teško da će se na ovaj način BiH 2027. godine očistiti od mina, međutim nije ni nemoguće. Ja bih prije svega naglasio da bi za realizaciju ovakve Strategije trebala puno bolja organizacija svih aktera, nivoa vlasti koji su uključeni u problem uklanjanja mina i naravno finansijska podrška", izjavio je Kadribegović.

A finansiranje kao vid podrške neophodan je i žrtvama mina, ističe Željko Volaš koji je i sam bio žrtva minskog polja i predsjednik Organizacije amputiraca "UDAS". Dok mine, kao ratna zaostavština, i dalje odnose ljudske živote, preživjele žrtve, kaže Volaš, nisu dovoljno prepoznate u društvu.

"Ključna stvar je obezbjediti kvalitetno ortopedsko pomagalo. Ostaje da još više radimo na ekonomskom osnaživanju tih porodica I ostaje da radimo na socijalnoj integraciji tih porodica", kazao je Volaš.

Problem mina u BiH je problem kompletnog društva. Mine ne predstavljaju opasnost samo po ljude, već su i velika prepreka u iskorišćavanju brojnih prirodnih resursa.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()