BiH u problemu: Oko 19 hiljada ljudi dolazi po obrok u javnu kuhinju

Gotovo sve javne kuhinje oslanjaju se na finansiranje iz lokalnih izvora, dok u 70 opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nema ove usluge.

06.09.2023. 20:17
  • Podijeli:
Kombi_donacija_narodna kuhinja_Lazarevac_Foto UNA-63bf0796bafb6.webp Foto: UNA

U BiH evidentirano je oko 19.000 korisnika koji po dnevni obrok odlaze u 57 javnih kuhinja, rekla je predstavnik Razvojnog programa UN u BiH Amina Omičević.

Omičevićeva je rekla da se gotovo sve javne kuhinje oslanjaju na finansiranje iz lokalnih izvora, dok u 70 opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nema ove usluge.

– Većinu njih finansiraju ili građani, organizacije civilnog društva ili opštine i gradovi. Jedan dio finansiranja dolazi i sa višeg nivoa – kantonalnog ili enetitetskog – izjavila je Omičevićeva novinarima u Doboju, gdje je danas održana radionica “Hrana za sve – regionalni dijalozi o ostvarivanju prava na topli obrok u BiH”.

Prema njenim riječima, radionice ovog tipa u narednom periodu održaće se u pet lokalnih zajednica s ciljem da se ukaže na problem pristupa hrani ugroženim kategorijama, te sa kojih se žele kreirati preporuke za donosioce odluka da pravo na hranu, kao osnovno ljudsko pravo, bude prepoznato i formalizovano u domaćoj legislativi.

U Doboju su nakon poplava 2014. godine Narodnu kuhinju organizovali Gradska uprava Doboja i Medžlis dobojske Islamske zajednica, a kojom upravlja nevladina ogrganizacija “Emaus” iz opštine Doboj Istok.

Predstavnik “Emausa” Adisa Spahić rekao je da svakodnevno pristiže novi broj zahtjeva za usluge jednog dnevnog obroka u dobojskoj Narodnoj kuhinji, koju koristi oko 150 osoba.

Prema njenim riječima, za jedan obrok treba minimalno obezbijediti tri do četiri КM do kojih se dolazi različitim donacijama od fizičkih i pravnih osoba, te pozivom na skraćeni broj 17011.

– Sa gradom Dobojem imamo potpisan sporazum o saradnji, pokrivaju troškove režija i dali su prostor na korištenje – izjavila je Spahićeva.

Sekretar dobojske Gradske organizacije Crvenog krsta Mihajlo Arsenić reako je da preko ove organizacije Vlada Republike Srpske izdvaja donacije za nabavku namirnica i neophodne opreme za potrebe Narodne kuhinje.

– Prošle godine bila su dva kontingenta pomoći u hrani i novcu kojim je kupljena oprema – šporet, mikser, posuđe, a ove godine namirnice – izjavio je Arsenić.

On je pojasnio da volonteri Crvenog krsta distrubuišu obrok direktno korisnicima koji nisu u mogućnosti da dođu u prostorije Narodne kuhinje, piše BN.

Кuvarica u Narodnoj kuhinji Aleksandra Pavlović rekla je da po obrok dolazi 151 korisnik i da se meni sastavlja na sedmičnom nivou.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()