BHRT: Ne možemo prihvatiti prijedlog RTVFBiH koji je nezakonit

Naglašavaju da je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u svakom trenutku spremna potpisati ugovor o raspodjeli prihoda

16.05.2024. 22:09
  • Podijeli:
bhrt-rtvdom-sarajevo-armin-durgut-pixsell.jpg

Poslovodni odbor BHRT-a tvrdi da RTVFBiH i dalje obmanjuje javnost da je BHRT ugasio signal RTVFBiH, te navode da su samo uskratio pružanje usluga RTVFBiH zbog višemjesečnog neplaćanja BHRT-u.

"BHRT je u cijelosti ispoštovao Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga i nastavio pružanje usluga RTV FBiH, iako se dug RTV FBiH prema BHRT-u još dodatno povećava. BHRT i dalje posluje u izuzetno teškim uslovima, posebno imajući u vidu činjenicu da je Općinski sud Sarajevo Rješenjem odredio privremenu mjeru samo na činjenicama i dokazima iznesenim RTV FBiH, bez da je uzeo u obzir činjenice i dokaze na koje konstantno ukazuje BHRT", navodi se u saopćenju iz BHRT-a.

Ističe se da BHRT, prije svih i stalno, insistira na zakonu utemeljenom ugovoru o raspodjeli RTV takse jer je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine najviše oštećena višegodišnjim nepoštivanjem zakona od entitetskih emitera. Podsjećaju da je do problema finansiranja došlo zbog nepoštivanja zakona od oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTVFBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse.

Naglašavaju da je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u svakom trenutku spremna potpisati ugovor o raspodjeli prihoda od RTV takse koji je temeljen na Zakonu o javnom RTV sistemu čime bi se i BHRT i RTVFBiH mogli odmah vratiti u normalno poslovanje "jer nam je trenutno ugrožena produkcija i emitovanje programa, a u konačnici i opstanak".

"U cilju razrješenja problema, od BHRT se ne može očekivati da prihvati prijedlog RTVFBiH koji je suprotan Zakonu o javnom RTV sistemu BiH. Zato je BHRT dostavio RTVFBiH prijedlog Aneksa na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse kojim se u cijelosti poštuje trenutno važeći Zakon", navode iz BHRT-a.

Također naglašavaju da "pitanje raspodjele prihoda od RTV takse nije pitanje za dva menadžmenta, niti išta osobno kako se to posljednjih dana plasira u javnosti".

"S obzirom da je to pitanje precizno regulisano Zakonom, ovdje se radi samo o poštivanju odredbi zakona i funkcioniranju pravne države", saopćeno je iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()