Bez saglasnosti Centra za socijalni rad: Roditelji ne mogu podići novac sa računa dječije štednje

Za razliku od prije, banke su počele da insistiraju na tom dokumentu, uprkos činjenici da je roditelj račun lično otvorio, za svoje dijete i uplaćivao svoje pare.

08.09.2023. 19:39
  • Podijeli:

Roditelji koji su u bankama otvorili štedne račune djeci tim novcem mogu da raspolažu samo uz prethodnu saglasnost Centra za socijalni rad, i to u formi rješenja donesenog u upravnom postupku. To je definisano novim porodičnim zakonom. 

Mnogi roditelji su već izrazili negodovanje, zbog čega je predata i inicijativa za izmjene pomenutog zakona.

Iako već dugo postoji pravilo po kojem novcem sa dječijeg štednog računa ne može da se raspolaže bez prethodne saglasnosti Centra za socijalni rad - taj, za mnoge roditelje problem, skoro je isplivao u javnost. 

Za razliku od prije, banke su počele da insistiraju na tom dokumentu, uprkos činjenici da je roditelj račun lično otvorio, za svoje dijete i uplaćivao svoje pare.

„Smatramo da nije u redu. Ako socijalno odlučuje o takvim stvarima to je u redu ako je u pitanju da država daje neka sredstva i onda ide preko socijalnog što oni kontrolišu, to ima smisla. Ali da mi plaćamo novac na račun svoje djece za nešto poslije a da to kontroliše neko treći, to je onda uticaj na roditeljstvo" kazao je Zoran Vuković, potpredsjednik Udruženja roditelji za prava djece.

Dječije pare mogu da se koriste samo za liječenje djeteta, ne i roditelja, što je suludo, smatra Dijana Ješić.

"Meni ono što je apsurdno, ja sada dođem u centar za socijalni rad da tražim potvrdu o dječijoj štednji koju sam ja uplaćivala, da li mogu da dignem taj novac jer ne mogu da kupim patike, odjeću ili ne daj Bože izgori mi kuća i šta onda, potreban mi je sav novac. Centar će da procijeni da li ja mogu da raspolažem tim novcem ili ne mogu kao staratelj djeteta. Ne razumijem zašto će mom djetetu pored dva živa roditelja staratelj", smatra majka Dijana Ješić.

Novim zakonom uvedene su izmjene koje propisuju da se pod imovinom djeteta podrazumijevaju i novčana sredstva, čijom glavnicom roditelj može raspolagati samo uz prethodnu saglasnost organa starateljstva. O svemu su, kažu bankari, roditelji prilikom otvaranja računa jasno upozoreni.

"Korisnik kada je stupio u ugovorni odnos sa bankom a koji je bio prije ovoga zakona od 1. septembra, je bio svjestan rizika da može doći do izmjene zakonske regulative, a na koje banka ne može uticati, a ne može ni izbjeći njegovu primjenu", pojasnio je Stefan Pajić, rukovodilac korporativnih komunikacija „Nove banke“.

U Centru kažu da procedura za dobijanje odobrenja nije zahtjevna i da oni ne prave probleme oko izdavanja istih.

„Mi smo i prije izdavali tu vrstu odobrenja, prethodnim zakonom je to bilo utvrđeno s tim da se nisu sve banke na taj način obraćale Centrima, odnosno nisu upućivale stranke na centre za socijalni rad. Jasno je nama, dolaze nam roditelji sada malo i ljuti i ništa im nije jasno, nemaju sve informacije, uglavnom dolaze, neinformisani.

Kad nam stranke dođu, roditelji, nisu bili informisani da im treba saglasnot Centra da podignu novčana sredstva", rekla je Dajana Kapović, diplomirani pravnik u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Nezadovoljni roditelji smatraju da zakon nije dovoljno prezentovan u javnosti, a neisključuju ni radikalnije poteze, jer...

"Mi smo napravili svoju djecu i rodili i onda nema razloga da država postupa kroz ovake zakonske akte. Eto toliko", kaže otac i potpredsjednik Udruženja roditelji za prava djece, Zoran Vuković.

Iz resornog ministarstva poručuju da će sačekati i vidjeti kako će ova zakonska odredba funkcionisati u praksi. Ukoliko se ne pokaže adekvatnom, ne iskuljučuju mogućnost njene izmjene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()