Banjaluka: Promocija 15 doktora nauka iz različitih naučnih oblasti

Među 15 novih doktora nauka ove godine našla se i Helena Krnetić

09.11.2023. 22:46
  • Podijeli:

U okviru Dana Univerziteta u Banjaluci održana je svečana promocija 15 doktora nauka iz različitih naučnih oblasti.

Među 15 novih doktora nauka ove godine našla se i Helena Krnetić.

Kaže, stečena diploma je obavezuje da i dalje nastavi sa naučno istraživačkim radom.

"Pored teorijskog dijela nastave u organizaciji fakulteta imali smo priliku da učestvujemo u konkretnim naučno istraživačkim projektima i naučnim skupovima koji su nam mnogo značili u smislu konkretizacije onog naučenog znanja", kazala je Helena Krnetić, doktor političkih nauka.

Dva zvanja doktora političkih nauka stečena su na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Uvijek je bitniji kvalitet u odnosu na kvantitet proizvedenih doktora nuka, smatra dekan ovog fakulteta.

"Sve doktorske disertacije koje imamo priliku da pročitamo i vidimo u ovoj godini zapravo jesu nešto inovativno, ne samo u nauci nego uopšte i u razvoju društva RS, u ekonomskom političkom, kulturnom i socijalnom smislu", smatra Ranka Perić Romić, dekan fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Uslov za odbranu doktorskih disertacija na Univerzitetu po novim pravilima jeste da istraživanja koja su provodili, doktori publikuju u međunarodnim časopisima.

"To je dokaz originalnosti i kvaliteta samih doktorskih disertacija i svakako naučnog doprinosa za pojedinačne doktorske disertacije. Svakako Univerzitet već odavno provjerava originalnost disertacija i svi radovi odnosno sve doktorske disertacije i master radovi su prošli provjeru originalnosti", rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Najviše doktora nauka iznjedrio je Medicinski fakultet, njih 10, a pored dva sa Fakulteta političkih nauka, zvanje doktora stekla su još dva kandidata sa Poljoprivrednog i jedan sa Filozofskog fakulteta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()