Poznati doktor progovorio o Novakovom stanju: Nije bezazleno, mora se pratiti

Na prvi pogled se sve čini bezazleno, ali priznati američki neurolog, doktor Šon Mulen, ističe da je ta bočica i te kako mogla da utiče na Đokovića

14.05.2024. 23:00
  • Podijeli:
Tan2024-05-1020062784_9 novak djokovic AP PhotoAlessandra Tarantino-663f0bda6cf7c.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Jedni ga napadaju, drugi ga brane i obje strane tvrde da su u pravu, ali činjenica je da Novak Đoković nije bio sav svoj otkako mu je na glavu pala metalna bočica u Rimu!

Na prvi pogled se sve čini bezazleno, ali priznati američki neurolog, doktor Šon Mulen, ističe da je ta bočica i te kako mogla da utiče na Đokovića.

Mulen radi na Univerzitetu u Ilinoisu i na društvenim mrežama je poručio.

"Nedavno sam analizirao incident koji uključuje tenisku zvijezdu Novaka Đokovića koji je slučajno pogođen u glavu nečim što se čini kao djelimično puna čelična bočica vode. Da bismo razumjeli fizički udar, koristio sam vještačku inteligenciju kako bih izračunao silu bočice koja je udarila u Novakovu glavu. Proračuni sugerišu da je bočica, koja je pala s dva metra s minimalnom inicijalnom silom, udarila silom oko 79,2 Njutna, a to je kao da pas srednje veličine skoči na vas", rekao je pomenuti neurolog i dodao:

“Još važnije, s neurološke perspektive, takav udarac na prednji parijetalni režanj može da bude veoma zabrinjavajući. Ovo područje mozga ključno je za funkcije povezane s koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju. Inicijalni simptomi mogu biti od glavobolje i mučnine do većih kognitivnih prekida kao što je teškoća koncentracije i pamćenje strategije i igre. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre počiva na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanja oštećenja mogu uticati na nastup”, dodao je on.

Nastavio je Mulen dalje da objašnjava.

"U prvih 24 do 48 sati od takvog incidenta, najvažnije je pratiti znakove potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi mogu potencijalno uticati na njegov nastup na trenutnim turnirima, na vrijeme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Zato je neophodno da medicinski profesionalci izvrše procjenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna povreda i da ga sigurno vode ka povratku na teren", zaključio je Mulen.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()