Dobra vijest za potrošače: Iako je hrana u BiH sve skuplja, cijene piletine ne bi trebale rasti

Nastavlja se s redovnim izvozima na tržište EU

21.02.2024. 07:31
  • Podijeli:
piletina, pileće meso - shutterstock-65c78b39ac5e7.webp Foto: Shutterstock

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH danas je na redovnom sastanku u Gračanici razmatrao pitanja koja se odnose na analizu, odnosno nalaze inspektora Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije koji su tokom januara boravili u BiH.

"Ono što je najvažnije jeste pozitivno mišljenje komisije Evropske unije, nastavljamo dalje sa redovnim izvozima na tržište EU i tu nema nikakvih smetnji. Oni će svakako dati određene smjernice, odnosno mjere za unapređenje u vezi proizvodnje i prodaje mesa na tržište Evropske unije", naveo je za Fenu predsjedavajući tog odbora i izvršni direktor kompanije Madi Edin Jabandžić.

Druga tema o kojoj je bilo riječi na sastanku, kako je dodao, odnosila se na dalje razgovore u vezi nastavka procedure oko izvoza konzumnih, raspodnih jaja i jednodnevnih pilića.

"Tu smo već duži vremenski period u zastoju sa institucijama BiH u vezi nastavka aktivnosti. U zadnja tri mjeseca imali smo dva sastanka, najprije sa Uredom za veterinarstvo BiH, te u Banjoj Luci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, da bi pokušali sagledati šta je to ostalo neispunjeno od uslova kako bi mogli nesmetano izvoziti i te proizvode na tržište EU", dodao je Jabandžić.

Posebne teme sastanka odnosile se na drugi Kongres peradara BiH koji bi trebao da bude održan u maju 2025. godine u Sarajevu, te na podsticaje za 2024. godinu

"Što se tiče cijena piletine i proizvoda od piletine, ona je stabilna i ne bi tu trebalo da bude nekih povećavanja. A što se tiče podsticaja, ono što nas raduje za 2024. godinu jeste da je najavljeno blago povećanje podsticaja i nadamo se da će se to i realizovati kada izađu pravilnici. Naše je da radimo dalje tako da naši proizvođači imaju još bolje uslove, a to je nemoguće postići bez podrške institucija na svim nivoima vlasti u BiH", zaključio je Jabandžić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()