Dan sjećanja na žrtve: Ogroman broj ljudi stigao u spomen-područje

U Donjoj Gradini se danas obilježava Dan sjećanja n

12.05.2024. 11:42
  • Podijeli:
Jasenovac cvijeće-66408efb29b2f.webp Foto: UNA

Preživjeli logoraši, zvaničnici Republike Srpske i Srbije, građani, učenici iz svih dijelova Republike Srpske, u velikom broju su stigli u Spomen-područje Donja Gradina.

U Donjoj Gradini se  danas obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina danas su za pola miliona Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja ubijenih u jasenovačkom sistemu NDH koncentracionih logora položeni su vijenci.

U ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević. Sa njima su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijeri Srpske Radovan Višković.

Cvijeće i vijence su položili i predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg i predsjednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama u BiH, kao i predstavnicima institucija Srbije.

Cvijeće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća, na grobnom polju "Košute" biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH.

Obilježavanje prate brojne medijske ekipe iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Rusije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()