U akciji "Ira" uhapšen sudija iz Bijeljine

Jovan Savić uhapšen zbog sumnje da je sarađivao s kriminalcima

13.04.2022. 11:51
  • Podijeli:
sipa.jpg

Jovan Savić, sudija Osnovnog suda u Bijeljini, uhapšen je u okviru akcije "Ira" koju od jutros sprovode SIPA i MUP RS, potvrđeno je za UNU.

Kako otkrivaju izvori UNE akcija je usmjerena na procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, a usmjerena je na dvije kriminalne grupe.

Jednu od grupa predvodio je Željko Radovanović zvani Krečo, koji je uhapšen u akciji. Druga grupa vezuje se za Mileta Rosića, koji je ranije osuđivan zbog razbojništva i ubistva, a koji je već mjesecima nedostupan istražnim organima.

"U sklopu akcije do sada je uhapšeno 18 osoba, mahom članova navedenih kriminalnih grupa. Uhapšen je i Jovan Savić, nekada sudija Okružnog, a sada Osnovnog suda u Bijeljini. On je osumnjičen za odavanje informacija osumnjičenom Rosiću", kaže izvor iz istrage.

On pojašnjava da je i ova istraga rezultat dešifrovanja komunikacija osumnjičenih putem aplikacija "Sky" i "Anom". Takođe, vjeruje se da su osumnjičeni blisko sarađivali i sa drugim kriminalnim grupama, prije svega sa Milivojem Lovrenovićem iz Gradiške, te drugim osobama obuhvaćenim akcijom "Storidž".

Inače, protiv Mileta Rosića u toku je sudski postupak za ubistva sugrađanina Siniše Glamočanina u Bijeljini. Prvobitno je bio osuđen na 11 godina i dva mjeseca zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske. U ponovljenom postupku Rosić je osuđen na šest godina zatvora, ali je presudu u aprilu prošle godine ponovo ukinuo Vrhovni sud RS.

Ubistvo se dogodilo 20. jula 2016. godine u blizini Rosićeve kuće u Bijeljini. Glamočanin je pogođen sa više hitaca iz pištolja, a tokom suđenja odbrana je tvrdila da je Rosić u njega pucao u nužnoj odbrani. Nakon zločina Rosić je određeno vrijeme proveo u pritvoru, koji mu je ukinut u martu 2019. godine. Kako nije odmah pušten iz pritvorske jedinice Rosić je iz revolta u zatvoru progutao tri žice zbog čega je završio u bijeljinskoj bolnici na liječenju.

Rosić i pored toga ima podeblji dosije. Odležao je 13-godišnju kaznu zatvora zbog razbojništva u kojem je ubijen 14-godišnji D. P. Zločin se dogodio 2. avgusta 1997. godine kada je Rosić zajedno sa još dva lica u Ljeljenči presreo  ”peugeot 405” u namjeri da ga opljačkaju. U vozilu je bio D. P. sa roditeljima i pljačka se otela kontroli pri čemu je dječak ubijen.

Oduzet novac i telefoni

SIPA je saopštila da je u akciji "Ira" uhapšeno 18 osoba.

"Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 KM, oko 19.000 evra, 5.000 švajcarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku", rekla je portparol SIPA Jelena Miovčić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()