Suđenje za trovanje kafom: Na "mravocidu" otkriven DNK optužene

Nastavljeno suđenje inspektorici pedagogije Nini Ninković zbog pokušaja ubistva Slađane Tanasić, pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda RS

22.05.2023. 14:00
  • Podijeli:
Osumnjičena Nina Ninković Foto: screenshot/Elta TV
Osumnjičena Nina Ninković

DNK Nine Ninković (57), optužene za pokušaj ubistva pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađane Tanasić, nalazio se na kesici "mravocida" koja je prilikom hapšenja pronađena kod optužene!

To je pokazalo vještačanje bioloških tragova koje je pred Okružnim sudom u Banjaluci danas prezentovao vještak Zoran Obradović iz Zavoda za sudsku medicinu RS.

Na kašičici nije bilo biološkog traga

On je rekao da je vještačio tragove sa zelene vrećice sa natpisom "mravocid", bijele maramice sa narandžastom mrljom u kojoj je ta kesica bila upakovana, kao i jedna metalna kašičica za kafu. Prethodno je od Ninkovićeve izuzet nesporni DNK trag, koji je upoređen sa tragovima izuzetih sa navedenih predmeta.

"Na kašičici nije pronađen DNK trag. Na kesici "mravocida", kao i maramici otkrivena je dominantna komponenta ženskog DNK koji se u potpunosti podudario sa nespornim tragom Ninkovićeve", rekao je Obradović.

Na pitanja branioca Ninkovićeve, advokata Branka Gudala, vještak je pojasnio da mu je materijal koji je vještačio dostavljen u koverti sa štapićima u epruveti, dok je sa maramice sam izuzimao dva traga i to sa narandžaste mrlje, te čistog dijela bijele maramice.

Odbrana prigovorila nalazu vještaka

Gudalo je u potpunosti prigovarao ovom vještačenju smatrajući da izuzimanje tragova nije urađeno u skladu sa zakonom i da je nejasno odakle potiču i na koji način su dostavljeni vještaku.

Okružni tužilac Borislav Čekić je pojasnio da se radi o predmetima, odnosno sredstvima upotrebljenim za izvršenje krivičnog djela, smatrajući da je prigovor odbrane neosnovan. Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević rekao je da će o prigovoru naknadno odlučiti.

Iako je bilo planirano saslušanje još četiri vještaka, oni se danas nisu pojavili u sudnici, pa je nastavak suđenja odgođen za 14. jun.

Tada se očekuje saslušanje tri vještaka iz MUP-a Srbije, te vještaka Federalne uprave policije. Radi se o toksikološkom i hemijskom vještačenju kafe izuzete sa stola Tanasićeve u koju je, prema optužnici, optužena zamješala sanitar, odnosno otrov "mravocid".

Prema optužnici Ninkovićeva je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju 17, koju koristi Tanasićeva, i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt.

Na stolu je čekala "začinjena" kafa

"Znajući da Tanasićeva svako jutro pije kafu, koja joj se priprema u kafe kuhinji Pedagoškod zavoda, i poslužuje svakog radnog dana ujutro na radnom stolu u kancelariji, optužen je joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje", navodi se u optužnici.

Dodaje se da oštećena u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninkovićeva je 21. decembra oko 7.55 časova oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

"Oko 7.55 časova optužena je iskoristila istu situaciju i okolnosti kao u prethodna dva navrata i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njenu kancelariju, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila pvc kesicu zelene boje sa natpisom "mravocid žoharocid" u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je hemijski sastav fipronil", navodeći se u optužnici.

U kafi doza 202 puta veća od dozvoljene

Kao što je portal UNAWorld pisao rezultati toksikološko-hemijskog vještačenja ukazuju da je u kafi Slađane Tanasić otkriveno prisustvo fipronila, insekticida koji koji se u javnoj higijeni koristi za suzbijanje buva, krpelja, grinja, bubašvaba, mrava i sastavni je dio "mravocida".

U vještačenju se navodi da bi za čovjeka prosječne tjelesne mase od 60 kilograma, procijenjena vrijednost akutne toskičnosti iznosila od 3 do 18 grama fipronila. S obzirom na to da jedna kesica "mravocida" sadrži 2,5 miligrama fipronila, vještaci navode da bi za dostizanje akutne toksičnosti (za osobu od 60 kilograma) bilo potrebno 1.200 kesica "mravocida".

Takođe se navodi da vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kg prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg. U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od 5g "mravocida" iskorišteno 4,86 g, vještaci smatraju da je ta doza 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

Trovanje snimljeno nadzornom kamerom

Dodaje se da se radi o materiji koja je šteta za zdravlja ljudi i koja, pri višekratnoj izloženosti, dovodi do oštećenja organa kod ljudi.

"Sadržaj iz kesice je nasula u prethodno pripremljenu kafu u šolji crvene boje, za koju je znala da je pripremljena za oštećenu, a nalazila se na njenom kancelarijskom stolu te uz pomoć kašičice koja se nalazila u šolji sa kafom, promiješala sadržaj, da bi nedugo zatim napustila kancelariju vodeći računa da je niko ne primjeti", navodi se u optužnici.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena, a "trovanje" kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()