Suđenje za smrt Džene Gadžun: Vještak iznio nalaz obdukcije tijela djevojčice, ročište prekinuto

“Ovo nije američka serija, ovo je suđenje. Položio sam zakletvu da ću tačno i potpuno iznijeti svoje mišljenje. Tačno, da ili ne, i potpuno…”, između ostalog je rekao Sarajlić

09.05.2024. 12:51
  • Podijeli:
Dzena Gadzun_PIXSELL Armin Durgut-650c43895ccde.webp Foto: PIXSELL/Armin Durgut

Prekinuto je današnje ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun.

Razlog prekida je zahtjev Alena Nakića, Rožajčevog advokata, za izuzeće predsjedavajuće sudskog vijeća, sutkinje Indire Jahić, koja je saopćila da će do donošenja odluke o izuzeću ipak postupak biti nastavljen idući četvrtak, prenosi Faktor.

Ovome je prethodila rasprava tokom ročišta prilikom unakrsnog ispitivanja svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo, sudskog vještaka medicinske struke Nermina Sarajlića, koji je radio obdukciju tijela malene Džene Gadžun.

Nakon što je Sarajlić iznio svoj nalaz i mišljenje, Nakić je u unakrsnom ispitivanju pitao vještaka je li vidio naredbu za patohistološku analizu. Sarajlić je počeo da pojašnjava, a Nakić ga je prekinuo i tražio od njega da odgovori sa da ili ne.

“Ovo nije američka serija, ovo je suđenje. Položio sam zakletvu da ću tačno i potpuno iznijeti svoje mišljenje. Tačno, da ili ne, i potpuno…”, između ostalog je rekao Sarajlić.

Nakić ga je prekinuo kazavši mu da će odgovarati kako ga on pita, na šta je sutkinja upozorila advokata.

“Ja ću iste sekunde tražiti zahtjev za vaše izuzeće jer me niste zaštitili”, rekao je Nakić. Kazao je da je vještak počeo odgovarati šta ga se nije pitalo, te ocijenio da vrijeđa branioca optuženog, a sutkinji je rekao da je ovo ponovljeno (u smislu da ga nije zaštitila) pa će tražiti da se predmet dostavi Vrhovnom sudu FBiH.

Sarajlić je tokom iznošenja svog nalaza i mišljenja, na pitanja tužiteljice Sanele Škaljić, istakao da je obdukciju tijela malene Džene Gadžun obavio 16. novembra 2021. godine po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iznio je mišljenje da je smrt djevojčice neposredno uzrokovana oštećenjem po život važnih centara disanja, centara za rad srca i moždanog stabla. Konstatovao je krvarenje u mozgu, krvni podljev desnog oka, krvarenje u plućima, upalu, krvne podljeve u slezeni, sitna krvarenja u bubrezima, mikrobiološkom analizom oka je utvrđeno prisustvo dvije bakterije…

On je kazao i da, s obzirom na protok vremena od operacije Džene Gadžun do obdukcije, nije moguće izjašnjenje da li je uzrok smrti u direktnoj vezi sa operativnim zahvatom i da li bi pravovremena reakcija spriječila smrt.

Na pitanje tužiteljice da li je moguće da je nedostatak kisika mogao uzrokovati ono što je konstatovao, odgovorio je da krvarenje u mozgu, produženoj moždini i sve ostale promjene na mozgu i sva druga krvarenja su vjerovatno posljedica toga.

Na današnje ročište došli su i roditelji preminule Džene Gadžun, ali su morali napustiti sudnicu s obzirom na to da je odbrana Nine Jovanović kazala da je moguće da roditelji budu predloženi kao svjedoci odbrane.
Osim Sarajlića, danas su trebala svjedočiti još dva vještaka.

Podsjetimo, anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić-Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nikad nije probudila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()