Suđenje Džombiću: "Posljednji ekser u mrtvački kovčeg optužnice"

Vrhovni sud RS ukinuo presude kojima je "Alumina", kao jemac, oslobođena obaveze plaćanja kredita "Energolinije" pa je odbrana zatražila da tužilaštvo odustane od optužnice

22.12.2022. 12:00
  • Podijeli:
aleksandar-dzombic-sudnica-02.jpg

Odbrana bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, optuženog za zloupotrebu položaja u vezi sa dodjelom kredita od 19,4 miliona maraka firmi "Energolinija", pozvala je Republičko javno tužilaštvo RS da odustane od optužnice jer je Vrhovni sud RS ukinuo presudu kojom je "Alumina" oslobođena obaveze da, kao jemac, vraća kredit Investiciono-razvojnoj banci RS.

Džombićev branilac, advokat Zoran Bubić na nastavku suđenja je istakao da je odluka Vrhovnog suda "posljednji ekser u mrtvački kovčeg" optužnice protiv njegovog klijenta.

"Pozivam tužilaštvo da razmisli o troškovima i da odustane od optužnice", rekao je Bubić, koji je sudskom vijeću predao rješenje Vrhovnog suda.

Tim rješenjem ukinute su presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog suda u RS o proglašenju ništavnosti ugovora o kreditu i jemstvu sa  “Aluminom” i predmet je vraćen na novo odlučivanje.

Mjenice se, privremeno, ne mogu koristiti

Na nastavku suđenja kao svjedok odbrane saslušana je nekadašnji rukovodilac Sektora za opšte i pravne poslove IRB RS Antonija Dulić koja je navela da je upoznata sa odlukom Vrhovnog suda RS, navodeći da se mjenice ne mogu koristiti kako bi se od "Alumine" naplatio kredit.

"Postoji privremena mjera zabrane korištenja mjenice za naplatu kredita dok se ne okonča postupak po tužbi "Alumine", kojom se traži poništavanje svih ugovora vezanih za kredit i jemstvo. Svakako ćemo pokrenuti postupak da nam "Alumina" vrati 6,1 miliona KM koje im je IRB RS uplatio na osnovu tih presuda", rekla je Dulić, dodajući da se radi o iznosu koji je "Alumina" kao jemac uplatila na ime kredita koji je isplaćen "Energoliniji".

Tužilac kritikovao IRB zbog odnosa ka suđenju

Tokom svjedočenja ona je navela da je za plasman spornog kredita postojala saglasnost Evropske investicione banke (EIB). Naglasila je da je IRB tim kreditom oštećen za oko 24,1 milion maraka, jer nikada nije vraćen.

Na pitanje tužioca Radenka Jankovića potvrdila je da je "Energolinija" u dva navrata tražila kredit, te da je prvi put odbijena. Tokom unakrsnog ispitivanja tužilac je kritikovao IRB RS jer se, kako je naveo, uopšte ne interesuju za slučaj koji se vodi protiv Džombića. Na pitanje zašto ne dolaze na suđenje Dulićeva mu je rekla da tok postupka prate preko medija.

Dio novca iznesen iz BiH

Podsjetimo, optužnica Džombića tereti da je kao predsjednik Vlade RS vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odora IRB da "Energoliniji d.o.o" Zvornik dodjele kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka iako je, kako se navodi, znao da je ta firma prezadužena i da neće moći vraćati sredstva.

Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena, dok je ostatak iznesen iz BiH. "Energolinija" je obaveze po kreditu isplaćivala samo do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela "Alumina", koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo. Kredit do danas nije vraćen, rate je prestala plaćati i "Alumina", koja je bila sudužnik, a ukupni dug iznosi 24.170.510 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()