Suđenje Džombiću: Odbrana predala materijalne dokaze

Među dokazima su, između ostalog, odluke Vlade RS i IRB RS koje se odnose na dodjelu kredita zvorničkoj firmi "Energolinija"

17.10.2022. 12:21
  • Podijeli:
aleksandar-dzombic-sudnica-02.jpg

Odbrana bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, optuženog za zloupotrebu službenog položaja kojom je Investiciono-razvojna banka RS oštećena za 19,4 miliona maraka, Okružnom sudu u Banjaluci danas je predala više od 30 materijalnih dokaza.

Radilo se uglavnom o dokumentima među kojima su i odluke Vlade RS i IRB RS koje se odnose na dodjelu kredita zvorničkoj firmi "Energolinija", za šta je Džombić i optužen.

Prema planu izvođenja dokaza odbrana će sutra nastaviti da saslušava svjedoke, a ranije je najavljeno da će među njima biti i brojni političari iz aktuelne vlasti.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva RS Džombiću se na teret stavlja da je vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odbora IRB RS da preduzeću "Energolinija" dodjele kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka, iako je znao da je ta firma prezadužena. Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena, dok je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Obaveze po kreditu "Energolinija" je isplaćivala samo do novembra 2012. godine, nakon čega je plaćanje preuzela "Alumina", koja je rate uplaćivala do 31. decembra 2014. godine, a da vraćanje glavnice još nije ni počelo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()